Dan nakon nereda hrvatskih huligana na utakmici između Hrvatske i Češke u Saint Etienneu, Hrvatski nogometni savez (HNS) je u Deavilleu sazvao novinarsku konferenciju na kojoj su gostovali povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković, te Krešimir Antolić, dopredsjednik HNS-ove Komisije za sigurnost.

Iznoseći kronologiju događaja, Marković je naglasio kako je HNS 14. lipnja svoja saznanja o mogućim neredima podijelio s hrvatskom policijom, dan kasnije o svemu su obavijestili UEFA-u i francusku policiju, a na dan utakmice i delegata UEFA-e, te ‘security officera’.

“Upozorili smo ih da će se u 85. minuti pokušati prekinuti utakmica. Vidjeli ste da je francuska specijalna policija u 82. minuti napravila kordon oko naših navijača. Da nije bilo njih imali bi i goru situaciju i danas bi govorili o prekidu utakmice i češkoj pobjedi 3-0,” kazao je Marković.

Na pitanje jesu li poznata imena izgrednika, Marković je dodao.

“Na ovo vaše pitanje bolji odgovor može dati MUP, no doznali smo da se radi obrada u Hrvatskoj.”

Sve je najviše zanimalo kako je moguće da se dogodio incident nakon svih upozorenja.

“HNS nema alate, to može jedino riješiti policija i pravosuđe,” kazao je Antolić dodavši: “Imali smo jednog od najiskusnijeg ‘sigurnjaka’ u Europi, on je kazao kako nikada nije vidio tako dobru pripremu utakmice,”

Bez objašnjenja je ostalo pitanje i kako je moguće da u trenutku kada se nad francuskom nadvila nova teroristička prijetnja, navijači na stadion unesu toliko pirotehnike.

“Sigurno će se napraviti analiza da se taakve stvari više ne ponovee,” dodao je HNS-ov povjerenik za sigurnost.

Antolić je naglasio kako bi se hrvatska policija trebala huliganima baviti 365 dana u godinu za što ima iskustvo, kapacitet i znanje.

“Naša policija se bavi posljedicama, a ne uzrocima,” kazao je Antolić naglasivši kako su nerede po njegovoj procjeni izavali mladići izmeđui 18-25 godina.

“Treba otkriti tko to financira i kako mogu doći ovdje i napraviti cirkus. To može napraviti samo policija. Sve do sada je bilo samo gašenje požar.”

Strane novinare su najviše zanimali razlozi huliganskog ispada na utakmici prrotiv Češke.

“Oni govore da je to borba protiv HNS-a, ali HNS je legalna institucija. To nije legitimno, ni racionalno. Ovo ima obilježje terorizma. Napad na reprezentaciju je i napad na državu”, kazao je Antolić.

Marković nije želio otkriti spremaju li se možda i neredi na idućoj utakmici u Bordeauxu protiv Španjolske.

“Imamo podatke, ali podijelit ćemo ih s hrvatskom i francuskom policijom”, istaknuo je.

Na pitanje stoji li iza svega Torcida, Antolić je istaknuo.

“Puno toga kazuje da je predvodnik i organizator bila Torcida. Govore sve činjenice da su upravo to oni napravili”, kazao je Antolić dodavši kako se prvi put dogodilo da su pravi navijači ustali protv huligana zbog čega je došlo do fizičkog obračuna.

“Očlito su hrvatski građani izgubili vjeru u hrvatske institucije. No, takve stvari treba riješiti država, a ne navijači.”

U HNS-u nisu željeli nagađati o mogućim kaznama koje prijete nakon izgreda u Saint Etieenneu.

“Ne želimo spekulirati o mogućim kaznama UEFA-e,” kazao je glasnogovornik Tomislav Pacak koji je još jednom naglasio kako HNS osuđuje sve oblike navijačkog nasilja, rasizma i nedoličnog ponašanja.

UEFA je pokrenula postupak protiv Hrvatskog nogometnog saveza zbog čak četiri prekršaja – zbog pirotehnike, bacanja raznih predmeta na teren, divljanja navijača na tribini, te rasizma. Objavili su kako će odluku o kazni donijeti u ponedjeljak 20. lipnja.

Komentiraj