Krenuo izvoz hrvatskih vina u SAD

U SAD je krenuo prvi izvoz hrvatskih vina, a odjeci su sjajni, objavio je HRT.

Vinari s juga Hrvatske dosad nisu brinuli o prodaji vina. Gotovo sve što bi proizveli prodavali su obližnjim hotelima i restoranima tako da o izvozu nisu ni razmišljali. Ipak, koronakriza ostavila je za sobom velike količine neprodana vina, i zato je izvoz u SAD dobra vijest.

U podrumu obitelji Crvik nema odmora – započeli su suradnju s Mirenom Bagur, Metkovkom s američkom adresom, kojoj je cilj dovesti hrvatska vina u SAD. “Prošle godine je krenuo izvoz i drugih vinara iz Hrvatske tako da raste. Njezina ideja je da pokrije što više vinara iz Hrvatske, tako da to stvarno tamo krene u jednom pravom smjeru”, kaže Petar Crvik.

Amerikanci najviše uživaju u merlotu i cabernet sauvignonu, odlično su reagirali na hrvatska vina. Poznata je priča o ‘plavcu malom’ i ‘crljenku’, koji se dokazao kao prvi rođak iznimno popularnog ‘zinfandela’, a sada je stigao trenutak da kušaju najbolje iz Hrvatske. U tome vinari juga Hrvatske imaju itekako važnu ulogu.

“Nama se izvoz najviše isplati. Ovo vino je doista originalno. Proizvodnja je ograničena. Naime, ove sorte ima negdje na Tenerifima, u Italiji, nešto malo u Španjolskoj i ovdje u Hrvatskoj. Sorta je dosta rijetka i velika je šansa s takvim vinom krenuti u izvoz”, kaže Andro Crvik za dubrovačku malvaziju, vrhunsko bijelo vino koje se dobiva tehnologijom proizvodnje crnog.

Početak izvoza, pa makar i u manjim količinama, odlična je vijest koju su odlučili podržati i u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Svim vinarima omogućili su dobijanje markica kvalitete “Izvorno hrvatsko” i “Hrvatska kvaliteta”, a one su do konca godine besplatne, odnosno njihov trošak snosi Ministarstvo gospodarstva, kazala je predsjednica dubrovačke Županijske gospodarske komore HGK Nikolina Trojić.

I dok će cijeli svijet godinu pamtiti kao godinu zatvaranja, za vinare će 2020. biti dobra godina.

Komentiraj