Krenule prijave za novi krug subvencioniranih stambenih kredita za mlade obitelji. Bačić komentirao kritike

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama u ponedjeljak je počela zaprimati prijave za novi krug subvencioniranih kredita za mlade do 45 godina u iznosu do najviše 100.000 eura.

Prošle je godine prosječna cijena stana u Hrvatskoj porasla za 20%, a u Zagrebu za čak 30%. U takvim uvjetima mlade obitelji sve teže dolaze do željenog doma.

Ministar Branko Bačić na konferenciji za novinare rekao je da je od 2017. do 2022. godine odobreno 27.500 zahtjeva, a ako se u obzir uzmu i zahtjevi za stambene kredite, broj korisnika bliži se i 30 tisuća.

Bačić je naglasio da mu je drago da kreće deveti krug javnih poziva za subvencioniranje stambenih kredita. “Ovaj je model krenuo od 2011. godine kada je na tržištu bilo 15 tisuća neprodanih stanova, vrijeme je to velike financijske krize, stao je građevinski sektor, a i kriza je potaknuta krizom banaka. Problem nekretnina je jednim dijelom pokrenuo tadašnju krizu”, rekao je.

Ustvrdio je da su neprodani stanovi bili u bilancama banaka te da je u Hrvatsko stala gradnja Ističe da je zakon osmišljen da je pored financiranja država dala na stanove jamstva. Ministar je dodao da je to model koji je trajao dvije godine, a onda ga je zaustavila Vlada Zorana Milanovića pa se onda ponovno aktivirao 2017. godine. “Prodano je ukupno 30 tisuća stanova, iznimno je poticajan, izdašan, prosječna dob kupaca je 33 godine, doista je našao tu nišu. Naši sugrađani zainteresirani za kupnju stana putem subvencioniranih kredita”, naglasio je, prenosi Danas.hr.

Usporedio je ovu mjeru s drugom koja je u ponudi 21 godinu, a do sada je zaprimila 8000 zahtjeva. Poruči je da je ovaj očito prihvatljiviji, poticajniji. Smatra da je prednost modela da se sve rješava u banci. “Kupci sami biraju lokaciju, stan koji žele, a u društveno poticajnoj stanogradnji kupujete stan gdje se zgrada gradi i ne možete birati lokaciju koju nudi ovaj model”, rekao je.

Bačić je poručio da se s kritikama nikako ne slaže, odnosno, dodaje, ne slaže se sa je ovaj model najvažniji razlog povećanja cijena. “To ćemo kroz stambenu strategiju koja je pred nama, koju bi trebali donijeti do kraja godine, utvrditi koji su stvarni razlozi. Ako iščitamo druge države, vidjet ćete da je u drugim zemljama u 10 godina otkako su ušli u EU i europodručje, rasla cijena nekretnina”, istaknuo je.

“Dodatan razlog je i da smo dio schengenskog područja, da svaku treću nekretninu kupuju stranci, da se kupuju gotovinom. Potražnja u RH za stanovima i kuća je veća od ponude i povećava se cijena nekretnina. Koliko i u kojoj mjeri je povećanje ovisno o ovoj mjeri vidjet ćemo u stambenoj strategiji. U Vladi idemo s odlukom o izradi plana, strategije do 2030. godine, na 10 godina”, rekao je.

Osvrnuo se  na model koji bi uključivao gradnju stanova koja bi bila prioritetno okrenuta iznajmljivanju naših mladih sugrađana koji se iz bilo kojeg razloga prilikom rješavanja svog stambenog pitanja okreću najmu. Poručio je da bi u takav model išli s jedinicama lokalne samouprave.

Bačić je rekao da je za ovu godinu plan da se omogući subvencioniranje 5800 stanova za što je predviđeno 9,3 milijuna eura za ovu godinu.

Na konferenciji je rečeno da je u pola sata zaprimljeno već tristotinjak zahtjeva.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner