Krenula crowdfunding kampanja za Glazbenu školu u Sisku, uključili se Nikša Bratoš i Gibonni

Petero mladih glazbenika, učenika iz sisačke glazbene škole, na inicijativu svojih profesora okupili su se ispred razrušene zgrade Glazbene škole Frana Lhotke te održali koncert kako bi obilježili početak crowdfunding kampanje za njenu obnovu, prenijeli su svi hrvatski mediji. U veliku akciju uključili su se i Gibonni i Nikša Bratoš.

Naime, dvanaestogodišnja djevojčica Sara Kolar ispred razrušene glazbene škole u Sisku svirala je violončelo, a njezin je koncert sve oduševio. Dirljiva svirka djevojčice ubrzo je potaknula crowdfunding kampanju, kojom se želi skupiti novac za obnovu ili novi prostor.  Zgrada sisačke glazbene škole stara je 140 godina i nastradala je u potresu. Danas je opasna ruševina u kojoj su ostali zarobljeni mnogi instrumenti.

“Ja sam htjela poslati poruku da se ne bojimo, da budemo hrabri i da nam ovaj potres ne može ništa napraviti, da se škola može obnoviti i da će biti sigurno puno bolja”, rekla je Barbara Ivšić iz Glazbene škole Fran Lhotka za RTL.

Njezina kolegica Eva Sprišić kazala je da su s ljubavlju svirali za svoju glazbenu školu.

“Bilo nam je teško svirati, ali sve to radimo s ljubavlju prema njoj”, rekla je Eva.

Gibonni i Nikša Bratoš odmah su se odazvali akciji, uz poruku da svi hrvatski glazbenici misle na njih.

“Poruka mladim glazbenicima i učenicima glazbenih škola u Petrinji i Sisku: Vaši stariji kolege, hrvatski glazbenici, članovi svih glazbenih udruga – misle na vas. U kontaktu smo s vašim profesorima i trudit ćemo se učiniti sve, kako bismo vam čim prije omogućili nastavak rada i uživanja u sviranju. Glazba u Sisku i Petrinji neće utihnuti. Nadam se da ćemo uskoro zasvirati zajedno”, rekao je glazbenik Nikša Bratoš.

Sara Kolar svirala je ispred razrušene škole. PHOTO: Edina Zuko/PIXSELL

Ujedinjeni učitelji javno su poručili: “Zaustavimo tišinu u Sisku i Petrinji”. Klaviri, trube, saksofoni i flaute čekaju da ih se pokupi iz ruševina.

“Ne znamo da li će ta zgrada ostati, hoće li se sanirati ili ćemo tražiti novi prostor i graditi nešto novo”, rekao je ravnatelj glazbene škole Fran Lhotka Tomislav Ivšić.

Hoće li se ići u obnovu postojeće ili gradnju nove zgrade, još nije poznato, ali cilj im je, kažu, do kraja veljače skupiti dvjesto tisuća eura. Posebice je važno spasiti najvrjedniji instrument: klavir.

“Radi se o Steinwayu, najvrjednijem i najvećem klaviru na svijetu. Taj klavir smo još 70-ih godina dobili na poklon iz dvorane Iskra u Zagrebu, vrijednost mu je milijun kuna”, rekao je ravnatelj.

Muzička škola u Sisku nakon potresa. Photo: HINA/ Tomislav PAVLEK

Čak 360 učenika glazbene škole u Sisku jedva čeka ponovno zasvirati
“Želimo postići da dobijemo neku novu školu, lijepu, tako da možemo što prije ići u školu”, rekla je Eva Sprišić.

Ovo je, slažu se svi, nekoć bila najglasnija zgrada u Sisku, sve žele da to tako i ostane.

Kampanja će trajati do 28. veljače ove godine i nadamo se da ćete se uključiti donacijama i pomoći da vratimo glazbu u dječje ruke i u cijeli naš kraj, poručili su iz sisačke glazbene škole.

Komentiraj