KREMLJ “U Boliviji izveden državni udar”

Rusija je u ponedjeljak optužila bolivijsku oporbu za izazivanje nasilja u toj južnoameričkoj državi te je istaknula kako je u Boliviji izveden državni udar.

Morales je objavio u nedjelju da podnosi ostavku, kao i potpredsjednik, kako bi primirio nasilne prosvjede, koji su izbili nakon objave rezultata spornih izbora, ali je poručio kako je on žrtva državnog udara.

Ruska državna nuklearna agencija gradi nuklearni centar u Boliviji, zbog čega Moskva ima ekonomski interese u toj zemlji.

Morales je razgovarao s Putinom u Moskvi u lipnju te je tada kako su bolivijski plin i litij područja suradnje s Kremljom.

“Alarmirani smo dramatičnim razvojem događaja u Bolivija gdje je oporba pokrenula val nasilja i nije dozvolila Moralesu da završi svoj predsjednički mandat”, stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom u ponedjeljak.

“Duboko smo zabrinuti što je tijekom unutarnje političke krize u zemlji vladina spremnost za traženjem konstruktivnih rješenja dijalogom, odbačena razvojem događaja u obliku organiziranog državnog udara”, dodaje se.

Kremlj je pozvao na smirivanje te je poručio kako se nada da se strane sile neće miješati u krizu.

Morales nije u kontaktu s Moskvom i nije zatražio azil, rekao je novinarima glasnogovornik kremlja Dimitrij Peskov.

Nakon odgode objave rezultata objavljeno je da je Morales u prvom krugu izbora osvojio deset postotnih bodova više od oporbenog kandidata Carlosa Mese, zbog čega nema drugog kruga izbora.

Morales je pristao u nedjelju na održavanje novih predsjedničkih izbora prema preporuci Organizacije američkih država (OAS) koje su provele reviziju spornih izbora od 20. listopada i pronašle ozbiljne nepravilnosti pri provođenju izbora.

Objavio je svoju ostavku nakon što je to od njega zatražila bolivijska vojska nakon tjedana postizbornih prosvjeda.

Komentiraj