Kremlj Trumpa nazvao svojim saveznikom

Rusija smatra ruskog predsjednika Donalda Tumpa svojim partnerom, objavio je u petak Kremlj, uoči prvog summita između čelnika dviju zemalja koji će se održati u ponedjeljak u Helsinkiju.

“Smatramo Trumpa našim partnerom s kojim možemo pregovarati”, rekao je novinarima savjetnik Kremlja Jurij Ušakov, dodajući kako se nada da će se kontakti dvojice čelnika nastaviti i nakon summita.

Nijedna strana ne očekuje da će jednodnevni sastanak riješiti ključne probleme između dviju država, ali Kremlj se nada da će to biti početak procesa prema postupnoj obnovi veza.

“Stanje u bilateralnim odnosima je vrlo loše”, naglasio je. “Treba nečim početi kako bi se obnovili”, dodao je Ušakov.

Odnosi Moskve i Washingtona, na najnižoj razini od Hladnog rata, posebno su pogoršani zbog optužbi za rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016,. kao i različitim gledanjima na rat u Siriji i Ukrajini.

U petak je američka savezna velika porota podigla optužnicu protiv 12 ruskih vojnih obavještajaca  zbog ‘hakiranja’ kompjutorske mreže predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton  i Demokratske stranke tijekom predsjedničkih izbora 2016.

Optužnica je podignuta tri dana prije Trumpova susreta s ruskim predsjednikom Putinom u Helsinkiju.

Stoga je čelnik demokrata u Senatu  Chuck Schumer pozvao predsjednika Trumpa da otkaže summit, a šefica demokrata u Zastupničkom domu Nensi Pelosi zatražila je od Trumpa da dogovori s Putinom da prestanu “kontinuirani ruski napadi na našu demokraciju”.

Ušakov je naglasio da je “cilj susreta početi obnovu tog negativnog stanja bilateralnih odnosa, dogovoriti se o konkretnim mjerama da oni ozdrave i uspostaviti više-manje prihvatljivu razinu povjerenja”.

“Voljeli bismo da ti pregovori pridonesu uspostavi ozračja koje bi omogućilo razgovore o nastavku kontakata, uključivo i međusobne posjete Moskvi i Washingtonu”, dodao je.

Dvojica dužnosnika razgovarat će u četiri oka na summitu, pri čemu će uz njih biti samo prevoditelji, a potom će im se na radnom ručkom priključiti izaslanstva.

“Spremni smo razmotriti gotovo sva pitanja povezana s bilateralnim odnosima i međunarodnom agendom”, kazao je savjetnik Kremlja.

Sastanak je predviđen u 10,00 sati po GMT u Helsiniiju, i nema predviđeno trajanje, barem s naše strane, pojasnio je Ušakov.

Paralelno s razgovorima Putina i Trumpa, sastat će se i šefovi diplomacija Sergej Lavrov i Mike Pompeo.

Zasad nije predviđena nikakva zajednička izjava ali će dvojica predsjednika održati konferenciju za novinare.

Komentiraj