Kremlj steže obruč: Poslana je snažna poruka – u Putinovoj Rusiji svatko može biti kažnjen!

Došli su po Dmitrija Kolkera, bolesnog fizičara, na odjel intenzivne njege. Došli su po Ivana Fedotova, hokejašku zvijezdu, dok je odlazio s treninga sa filmskom ekipom. Došli su po Vladimira Maua, rektora državnog sveučilišta, u tjednu kada je ponovno izabran u upravni odbor Gazproma. Pritvaranjem osoba visokog profila poslana je snažna poruka – u Rusiji Vladimira Putina svatko može biti kažnjen, piše u utorak New York Times.

Sve veći broj uhićenja diljem Rusije posljednjih dana šalje poruku da Kremlj namjerava još više stegnuti obruč oko ruskog društva. Sam je Putin u prvim tjednima rata u Ukrajini rekao da se ‘Rusija mora očistiti od prozapadnog šljama i izdajnika’.

“Svaki se dan čini kao da bi mi mogao biti posljednji”, izjavio je 71-godišnji Leonid Gozman, komentator koji i dalje javno govori protiv Putina i rata, u telefonskom intervjuu iz Moskve. Priznao je da strahuje da bi i on mogao biti uhićen.

Nitko od nedavno pritvorenih nije bio otvoreni kritičar Kremlja. Mnogi od najglasnijih Putinovih protivnika koji su nakon invazije na Ukrajinu odlučili ostati u Rusiji, poput političara Ilje Jašina i Vladimira Kara-Murze, već su bili u zatvoru.

Nedavna uhićenja predstavljaju, piše NYT, otvorenu Rusiju koju Putin sve više opisuje kao egzistencijalnu prijetnju.

Po Kolkera došli u bolnicu, umro je dva dana kasnije

Fizičar Dmitrij Kolker prošlog je tjedna otišao u bolnicu u sibirskom gradu Novosibirsku na liječenje od raka u kasnom stadiju. Bio je toliko slab da nije mogao ni jesti. Sljedećeg dana stigli su agenti FSB-a i, pod optužbom za izdaju, odveli su ga u moskvoski zatvor. Preminuo je dva dana nakon uhićenja.

“FSB je ubio mog oca!”, napisao je njegov sin, 21-godišnji Maksim na društvenim mrežama, a uz objavu je priložio i fotografiju telegrama u tri retka koji su vlasti poslale kako bi obavijestile obitelj o smrti. “Nisu čak dopustili našoj obitelji da se oprosti”, dodao je i naglasio da obitelj sada tijelo mora vratiti o svom trošku.

Zašto je točno FSB ciljao 54-godišnjeg Kolkera, stručnjaka za kvantnu optiku, nije jasno. Državni mediji izvijestili su da je bio zatvoren zbog sumnje da je odavao tajne u inozemstvo. No, kritičari Kremlja ističu da je to sve dio šire kampanje FSB-a za slamanje slobode mišljenja u akademskom svijetu.

Još jedan fizičar iz Novosibirska koji je prošlog tjedna također uhićen pod sumnjom za izdaju, Anatolij Maslov, ostaje u pritvoru.

Mauove veze s Kremljem nisu bile dovoljne

Uhićenja su uslijedila istodobno s uhićenjem Vladimira Maua, vodećeg ruskog ekonomista koji je na čelu golemog državnog sveučilišta, Ruske predsjedničke akademije za nacionalno gospodarstvo i javnu upravu. On je optužen za prevaru.

Rektor državnog sveučilišta, 62-godišnji Mau, piše NYT, ni na koji način nije bio javni kritičar Kremlja. Pridružio se više od 300 visokih akademskih dužnosnika u potpisivanju otvorenog pisma u ožujku u kojem se ruska invazija na Ukrajinu naziva “nužnom odlukom”, a prošlog je tjedna ponovno izabran u Upravni odbor ruskog energetskog diva Gazproma.

No, on je imao i reputaciju ‘sistemskog liberala’, nekoga tko je radio unutar Putinova sustava pokušavajući ga gurnuti u otvorenijem i prozapadnijem smjeru. Pokazalo se da njegove veze s Kremljem nisu bile dovoljne da ga spase od optužbe za prevaru. Kritičari kažu da je slučaj osmišljen da bi ugušio preostale protivnike u ruskoj akademskoj zajednici.

“Veliki neprijatelj vlade i stabilnosti vlade su ljudi koji nose znanje”, izjavio je suradnik Maua iz 1990-ih godina. Dodao je da je istina ovdje – neprijatelj.

Ekaterina Schulmann, politologinja koja je do travnja predavala na akademiji čiji je rektor bio Mau, tu je instituciju nazvala ‘obrazovnim središtem za većinu građanske birokracije u zemlji’, a uhićenje rektora opisala kao ruski kazneni progon na najvišoj razini od 2016. godine. “Ideološka čistoća postala je sve važniji prioitet ruskih vlasti, pogotovo u obrazovanju”, poručila je.

Dodala je da je u obrazovanju važno da osoba aktivno ispovijeda i dijeli vrijednosti koje mora usaditi u glave svojih učenika. Danas je Ekaterina Schulmann suradnica na Akademiji Robert Bosch u Berlinu.

Kazna hokejašu koji je odlučio igrati u SAD-u

Ruski predsjednik u jednom je svom govoru iz ožujka kritizirao ‘izdajice u Rusiji’ te prozvao one koji ‘fizički borave u Rusiji, ali u mislima žive na Zapadu’ – zbog njihove robovske svijesti. Više je puta Putin ponovio i da istinski ruski domoljubi moraju biti predani životu i radu u Rusiji.

Prošlog je mjeseca tako rekao da se ‘pravi, solidan uspjeh i osjećaj dostojanstva i samopoštovanja događaju samo kada svoju budućnost i budućnost svoje djece vežete za svoju domovinu’.

Jedan od uhićenih je i hokejaš Fedotov, vratar ruske hokejaške reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Pekingu ove veljače. On je potpisao ugovor s Philadelphia Flyersima u svibnju, a prema izvješću ruskih medfija namjeravao je ovog mjeseca otputovati u SAD.

Umjesto toga, u petak ga je, dok je odlazio s treninga u Sankt Peterburgu, zaustavila skupina muškaraca i odvezla ga u kombiju. Izvijestio je to televizijski novinar koji je snimao posebnu reportažu o njemu i vidio incident.

Navodni zločin Fedotova, prema ruskim novinskim agencijama je – izbjegavanje vojne službe. Naime, ruski muškarci mlađi od 27 godina, a Fedotov ima 25 godina, moraju u vojsci služiti jednu godinu, iako sportske zvijezde obično mogu izbjeći regrutaciju. U ponedjeljak je državna novinska agencija RIA Novosti izvijestila da je Fedotov odveden u neimenovanu bazu za obuku ruske mornarice.

“Neću se iznenaditi ako ga stave na neku podmornicu i pošalju na more. Neće nikamo otići nakon toga”, izjavio je jedan umirovljeni sportaš. Tako je ovo pritvaranje shvaćeno kao kazna jer se Fedotov odlučio igrati u SAD-u, umjesto da ostane u Rusiji.

 

Komentiraj