Rusija se za sada ne može izjasniti o mogućem pozivu Sjedinjenim Državama na mirovne pregovore o Siriji koji bi se trebali održati u Kazahstanu 23. siječnja, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov.

“Ništa ne mogu reći. Svakako smo skloni što većem brojnijim predstavništvima svih strana uključenih u sirijski slučaj”, rekao je Peskov novinarima i dodao da za sada ne može konkretnije odgovoriti.

Na pitanje o mogućem sudjelovanju Sjedinjenih Država, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova je izjavila da se još razgovara o formatu pregovora.

Kasnije je rusko ministarstvo preciziralo da je u petak održalo konzultacije s ruskim, iranskim i turskim izaslanstvima o održavanju pregovora u Astani u Kazahstanu.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je u četvrtak navečer ocijenio da bi Sjedinjene Države morale biti pozvane na pregovore 23. siječnja u Astanu i dodao da se Ankara i Moskva u tome slažu.

Pokrovitelji pregovora o budućnosti Sirije su Rusija, Iran i Turska i oni su najavljeni krajem prosinca. Tada je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov  u nazočnosti predsjednika Vladimira Putina rekao da je Moskva spremna proširiti mirovne pregovore na Egipat i druge arapske zemlje i jamčiti sudjelovanje Ujedinjenih naroda.

Sastanak u Astani bi trebao biti preduvjet za mirovne pregovore u Ženevi pod okriljem Ujedinjenih naroda, koje je izaslanik UN-a Staffan de Mistura odredio za 8. veljače.

Komentiraj