Ruski predsjednik Vladimir Putin i iranski predsjednik Hasan Rouhani suglasili su se u telefonskom razgovoru u subotu da će nastaviti tijesno surađivati kako bi pokušali okončati krizu u Siriji, priopćio je Kremlj.

Dvojica predsjednica istaknula su koliko je važan sporazum o prekidu vatre dogovoren uz posredovanje Rusije i Turske.

To primirje, inače treće dogovoreno u 2016., prvo je postignuto bez Ujedinjenih naroda i Sjedinjenih Država, stupilo je na snagu u ponoć na petak te isključuje pobunjenike koje Vijeće sigurnosti UN-a svrstava u terorističke skupine.

Vijeće sigurnosti trebalo bi u subotu glasati o ruskoj rezoluciji o primirju u Siriji i mirovnim pregovorima koji bi se vodili u kazahstanskoj prijestolnici Astani, navodi Kremlj.

Rusija i Iran čvrsti su saveznici sirijskog predsjednika Bašara al Asada u šest godina dugom ratu u Siriji u kojem je poginulo više od 300.000 ljudi, a milijuni su izbjegli i raseljeni.

Komentiraj

FOTO:EPA/ALEXANDER NEMENO
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.