Kremlj odbacuje Trumpove kritike

Kremlj je odbacio navode američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je kritizirao rusko-sirijsku vojnu akciju u sirijskoj pokrajini Idlib koja je pod kontrolom pobunjenika, rekavši u ponedjeljak da je operacija potrebna kako bi se spriječili pobunjenički napadi iz te regije.

Trump je u nedjelju tražio da ruske i sirijske snage prestanu s bombardiranjem Idliba, koje je nastupilo nakon što su Rusi u petak signalizirali da će Moskva nastaviti podržavati ofenzivu sirijske vojske u Idlibu, koja traje već mjesec dana.

Napad je potaknuo strahove od izbijanja humanitarne krize, dok raseljeni Sirijci traže utočište na granici s Turskom.

Preko 200 tisuća ljudi napustilo je pokrajinu Idlib nakon početka napada u travnju, navode Ujedinjeni narodi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je, upitan o Trumpovim kritikama, rekao da su militanti koristili Idlib kao bazu za pokretanje napada protiv vojnih i civilnih ciljeva, što je on nazvao neprihvatljivim.

“Naravno udari militanata iz Idliba su neprihvatljivi i poduzete su mjere kako bi se neutralizirale pozicije iz kojih se pokreću”, rekao je Peskov novinarima.

Kazao je da Turska, prema sporazumu potpisanom u rujnu, snosi odgovornost za sprječavanje napada iz Idliba.

Sirijska je ofenziva prekršila sporazum koji je stvorio demilitarizanu zonu u Idlibu i prema kojemu je Idlib trebao biti bez teškog naoružanja i džihadističkih boraca.

Turska je pozvala na prekid vatre u Idlibu, posljednjem značajnom uporištu pobunjenika, kako bi spriječila dodatne civilne žrtve i mogući dodatni val izbjeglica.

Komentiraj