Kremlj odbacuje “neutemeljene” Navaljnijeve optužbe, spominje CIA-u

Kremlj je u četvrtak kritizirao kao „neutemeljenu i neprihvatljivu” optužbu ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog da je ruski predsjednik Vladimir Putin odgovoran za njegovo trovanje te je odgovorio da zapadne tajne službe, ponajprije CIA, surađuju s njime.

„Smatramo da su takve optužbe protiv ruskog predsjednika neutemeljene i neprihvatljive”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, reagirajući na Navaljnijeve tvrdnje.

„Zapadne obavještajne agencije rade s njime, mogu čak preciznije reći da instruktori CIA-e rade u ovome trenutku s njime”, dodao je.

Navaljni (44) je u razgovoru za Der Spiegel, prvom otkako je izišao iz berlinske bolnice u kojoj je bio na liječenju nakon što je više od dva tjedna proveo u komi, ustvrdio da se „Putin nalazi iza toga” i dodao da ne vidi „drugog objašnjenja”. Kazao je također da se kani vratiti u Rusiju „što je prije moguće”.

Peskov je na to odgovorio da se bilo koji ruski državljanin može vratiti u zemlju u bilo kojem trenutku te da u tome nema ničeg herojskog.

Navaljni je po nalazima njemačkih, francuskih i švedskih laboratorija bio otrovan nervnim otrovom tipa novičok, razvijenim u sovjetsko doba.

Zapad traži objašnjenja od Rusije, što ona odbija, tvrdeći da je meta proturuske kampanje te da ne postoje dokazi da je počinjeno kazneno djelo.

Komentiraj