KREGAR “Zahtijeva se slijepa poslušnost u podržavanju kandidatkinje…”

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Josip Kregar gostovao je u Novom danu televizije N1 gdje je komentirao unutarstranačka previranja u HDZ-u i SDP-u te kako će to utjecati na predsjedničke izbore.

Profesor Kregar je prvo komentirao unutarstranačke sukobe u HDZ-u i SDP-u.

“Ja bih rekao da se suočavamo sa situacijama koje smo mogli očekivati i koje su se u prošlosti često dešavale. Međutim, sada se radi o tome da su političke stranke asocijacije klika, ljudi sa sasvim različitim interesima i pogledima kod kojih slaganje o vrijednostima i ideologijama uopće ne postoji.”

“U političkim strankama nalaze se skupine kojima uopće nije stalo do toga zašto se zalažu jer se zalažu samo za sebe i svoje pristaše.

Zbog toga političke stranke koje djeluju na principu ‘uhvati sve glasače’ su nužno podijeljene unutar sebe u takve skupine.”

Istaknuo je kako ono što se u Hrvatskoj događa u političkim strankama treba staviti u kontekst predstojećih predsjedničkih izbora.

“Ono što se trenutno događa u Hrvatskoj treba staviti u kontekst dva događaja. Prvi su predsjednički izbori gdje se zapravo zahtijeva – ja bih rekao – slijepa poslušnost u podržavanju kandidatkinje, sadašnje predsjednice na izborima od strane svih članova HDZ-a.”

“Međutim, u isto vrijeme, lojalnost ili srce nekih od njih pripada drugom kandiadtu – Škori. I to dovodi do privida velikih raskola. Međutim, to nije privid, to je stvarni raskol u načinu gledanja na politiku i budućnost Hrvatske.”

“Dok je većinski dio HDZ-a orijentiran – recimo to tako – na približavanje Hrvatske Europi, modernizaciji Hrvatske i slično, neki u tome vide opasnost, pa se žestoko protive.”

“Ovdje se radi o razbuktavanju podjele. Ta podjela traje jako dugo i u HDZ-u je često dolazilo do takvih raskola. Raskol se u posljednjih šest mjeseci pojačao jer predsjednički izbori djeluju kao katalizator,” istaknuo je profesor Kregar.

Komentiraj