HINA/ Tomislav PAVLEK

KREGAR “Od njenog izbora pokazuje se da postoji velika razlika između predsjednice i HDZ-a kao stranke”

Profesor na zgrebačkom Pravnom fakultetu Josip Kregar jutros je u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao odnos predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića.

Kregar smatra da su tri razloga zašto misli da će sukob eskalirati, i jedan zašto neće. “Prvo, mislim da će činjenica da se približavaju predsjednički izbori utjecati na odnos. Za otprilike godinu dana trebat će se znati tko je kandidat HDZ-a. To nije nešto što se može učiniti tako na brzinu. Drugo, predsjednica bi bila nesporni kandidat HDZ-a da se mirno držala svoje ustavne pozicije, da je s vremena na vrijeme istupala s lijepim riječima, pozivajući na jedinstvo, otvarajući škole i trajektne linije. To nije radila, ambicija joj je bila veća, posebice za vanjskopolitičke odnose Hrvatske. Od njenog izbora došlo je do cijeog niza okolnosti da se pokazuje da postoji velika razlika između nje i HDZ-a kao stranke. To je nešto što treba dovesti u vezu s činjenicom da je ona svoju kampanju eksalirala nakon “slavljenja Nove godine” u SAD-u. To je bitno utjecalo i bitno će utjecati na njen položaj kao kandidata”, objasnio je.

Kregar ističe da se predsjednica u odnosi na stranačke aktivnosti drži neutralno. “Ona ima kontakt, suradnju i bliskost s određenim dijelovima HDZ-a. U tom pitanju ona je opasan kandidat . Ona vjeruje da Plenković nije tako čvrst vođa da bi išao direktno protiv njenim interesima, a zna da će se Plenković, u ovoj situaciji Vlade, prije ili kasnije morati nositi s problemima u kojima će mu saveznici dobro doći, a neprijatelji jako škoditi”, zaključio je.

Komentiraj