Luka Stanzl/PIXSELL

KREGAR “Meni se čini da gospođa predsjednica postaje veliki rizik i igra vrlo opasnu igru”

Profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Josip Kregar jutros je u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao sinoćnji intervju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njen put u Sjedinjene Američke Države.

“Meni se čini da gospođa predsjednica postaje veliki rizik i igra vrlo opasnu igru, svi su primijetili da se radi o skretanju pažnje oko toga što je radila u SAD-u na to jesmo li veliki patrioti ili nismo. Da je rekla s kim se našla, nije morala nabrojati sve, ali od 30 imenovati jednoga, to znači da su ti ljudi morali od američke javnosti skrivati da su se vidjeli s njom, a to onda govori puno o našoj predsjednici”, kaže Kregar.

Dodao je kako je pitanje što je službeni, a što radni posjet. Naglasio je kako se službeni posjet ne bi smio organizirati za vrijeme prijenosa vlasti. “Da je neka europska predsjednica ili predsjednik ide lobirati kod Trumpa, to je ispod razine”, smatra.

Predsjednica je u intervjuu za HRT rekla da mediji nad njom provode mobbing, a Kregar kaže kako nije primjetila kakvi su medijski napisi o drugima i što su oni preživjeli. “Morali bismo očekivati veću otvorenost prema medijima i razumijevanjem da se ne radi o ničem što je neprijateljsko. Meni je sramotno da toliko dugo nije bilo objave na njenoj stranici na Facebooku. To više govori o njenom odnosu prema medijima, nego obrnuto”, kaže Kregar.

Njenu tvrdnju kako je ključni čovjek hrvatske stabilnosti nazvao je pretjeranom. “Ona još uvijek sebe vidi kao službenicu NATO-a koja razmatra geopolitička pitanja. Njena uloga bi trebala biti znatno fleksibilniji i drukčiji. Ona je sama sebe marginalizirala. U vanjskopolitičkom smislu ona ne pokazuje naročitu diplomatsku vještinu”, poručuje.

Izjave o božićnom domjenku SNS-a Kregar je nazvao potpunim promašajem, jer smatra da je predjsednica konfotirala srpsku nacionalnu manjinu sa Vladom. Naglašava kako je premijer Plenković napravio gest dobre volje u kojem je pokazao da postoji razumijevanje Vlade da se sa Srbima treba postići svojevrsni sporazum. “To što srpski ministri dolaze u hrvatsku i kažu svašta, to je njihvoa greška na kojoj treba kapitalizirati, a ne uzvraćati istom glupošću”, zaključuje Kregar.

Komentiraj