KREĆU ISPLATE! Oglasio se HZMO, imaju obavijest za više od 15 tisuća umirovljenika

Autor:

06.09.2019., Zagreb - Stariji ljudi.rrPhoto: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) objavio je da u ponedjeljak, 17. lipnja 2024., počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za svibanj 2024. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama.

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 15.773 korisnika (79,40 % žena i 20,60 % muškaraca), za što je osigurano 2.347.515,00 eura iz Državnog proračuna.

Nacionalna naknada od 1. siječnja ove godine, sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe (NN 156/23), iznosi 150 eura.

PUT U SIROMAŠTVO Mnogi umirovljenici i po šest mjeseci čekaju isplatu prve mirovine, ne znaju kako preživjeti

Tko ima pravo na nacionalnu naknadu?

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području Republike Hrvatske u neprekidnom trajanju od 10 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

  • da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  • da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi
  • dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe (300,00 eura)
  • da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  • da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja
  • postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora.

PENZIJE Uskoro novo povećanje mirovina, ali isplata će kasniti. Evo zašto…

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu, navode iz HZMO-a.

Napominju da se zahtjev za nacionalnu naknadu može se podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani.

PENZIJE Ludi rast broja korisnika povlaštenih mirovina. Evo tko ima najveća, a tko najmanja primanja

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.