KREĆE ZAGREB CLASSIC: ‘Umjetnicima vraćamo publiku koja im je nedostajala’

Od 23. do 29. lipnja na Trgu kralja Tomislava održat će se festival klasične glazbe Zagreb Classic 2022. na kojem će nastupiti niz vrhunskih glazbenika i orkestara

U organizaciji Grada Zagreba te Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, u Zagrebu će se od 23. do 29. lipnja održati Zagreb Classic 2022. na Trgu kralja Tomislava. Tako će, tijekom sedam dana, publika moći uživati svaki dan u vrhunskoj klasičnoj glazbi na otvorenom, s početkom u 21 sat. Uz izvođače iz Hrvatske, nastupit će i glazbenici iz Ukrajine, Francuske i Italije.

Program Zagreb Classica 2022. realizira se u suradnji s Gradom Zagrebom i nadležnim uredima, a gradonačelnik Tomislav Tomašević je tom prilikom izjavio: “Veseli me što ćemo umjetnicima vratiti publiku koja im je protekle dvije godine nedostajala s obzirom na to da će uz Tomislavac kultura opet živjeti i na brojnim otvorenim prostorima našega grada, od Ljetne pozornice Tuškanac, Klovićevih dvora do Ljeta u Muzeju suvremene umjetnosti. Ovogodišnji festival na Trgu kralja Tomislava otvorit će sezonu ljetnih pozornica, a posjetitelji Zagreb Classica imat će priliku uživati u besplatnim prvorazrednim glazbenim poslasticama u izvedbama vodećih orkestara, dirigenata i solista koji će nas sve počastiti prekrasnom glazbom.“

Tako će na ovogodišnjem Zagreb Classic festivalu nastupiti Zagrebačka filharmonija, solisti i zbor Gradskog kazališta Komedija, Jazz orkestar Hrvatske vojske, dirigenti Marcello Rota, Paolo Spadara Munitta i Davor Dropuljić, sopranistica Cristina Mosca, skladatelj i glazbenik Tonči Huljić i mnogi drugi. Posebna će večer biti posvećena izvanrednom opusu i jubilejima skladatelja Alfija Kabilja koji je svojim glazbenim djelovanjem i svevremenskim mjuziklima obilježio glazbenu scenu i stvorio djela koja oduševljavaju generacije i generacije publike.

U programu Zagreb Classica sudjelovat će i francuska kantautorica Joyce Jonathan u organizaciji Francuskog instituta, čija je ravnateljica Estelle Halimi poručila: „Francuska je, u okviru svog predsjedanja Europskom unijom, promicanje višejezičnosti postavila na sam vrh svojih prioriteta. Kako bi potaknuo učenje živih jezika, čija je raznolikost jedno od bogatstava koja obilježavaju Europu, Francuski institut u Hrvatskoj je, u suradnji sa svojim obrazovnim i europskim partnerima u Hrvatskoj, organizirao tijekom polugodišta veliko nacionalno višejezično natjecanje glazbenih spotova namijenjeno mladeži u Hrvatskoj. Ovaj projekt će se privesti kraju u nedjelju, 26. lipnja, u 20:30, kada će se na pozornici festivala Zagreb Classic i povodom Praznika glazbe dodijeliti nagrade pobjednicima koji su pokazali da najbolje znaju, s kreativnošću, prenijeti europske jezike. Zabava će se nastaviti koncertom s početkom u 21 sat”. Tim povodom, Francuski institut u Hrvatskoj, u suradnji s TZGZ-om, dovest će mladu i talentiranu francusku pjevačicu Joyce Jonathan na njezin prvi koncert u Hrvatskoj. Uz prve pjesme koje su je učinile poznatom u Francuskoj i svijetu, kantautorica će predstaviti skladbe sa svog posljednjeg albuma „Les p’tites jolies choses. “Nadamo se da ćemo vas vidjeti u velikom broju na toj večeri jezika kako bismo zajedno proslavili pjesmu i vrijednosti koje čine Europu“, poručila je Estelle Halimi.

Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a, najavila je kako ovogodišnji festival započinje koncertom ukrajinske solistice na violini Anastasije Petrišak i orkestra Opere HNK u Zagrebu, a završava koncertom komornog orkestra Cameristi della Scala, koji čine glazbenici orkestra Teatro alla Scala iz Milana. “Očekujem da će programi privući brojnu publiku, kako zbog pažljivo biranih sadržaja domaćeg i međunarodnog karaktera, tako i zbog divnog ambijenta i ugođaja Trga kralja Tomislava. Naravno, Zagreb Classic 2022. nije jedino događanje koje nam donosi ovo uistinu bogato kasno proljeće i ljeto u Zagrebu, a kako bismo dodatno privukli goste s ciljanih tržišta, osmislili smo i kampanju Summer BUZZ Zagreb. Ona će se, kroz različite segmente, obraćati ciljanoj publici na domaćem i stranim tržištima, a to su Austrija, BIH, Češka, Francuska, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska, Slovenija, Srbija, Velika Britanija i, naravno, Hrvatska. S veseljem pozivam sve da posjete naš grad koji je pun događanja i, po mnogima, najljepši upravo u ovim mjesecima koji nam dolaze”, rekla je Martina Bienenfeld.

Cjelokupni program dostupan je na OVDJE, a promovira se i kroz kampanju Summer BUZZG za koju je kreirana i posebna podstranica.

Komentiraj