Kreće napad na Raku, prijestolnicu IS-a u Siriji

EPA/YOUSSEF YOUSSEF

Sirijske paravojne postrojbe koje podupiru Sjedinjene Države u utorak su objavile početak operacije oslobađanja Rake, neslužbene sirijske prijestolnice Islamske države (IS).

Napad na Raku stvorit će dodatni pritisak na samoprozvani kalifat te džihadističke skupine kojoj prijeti poraz u drugom najvećem iračkom gradu Mosulu i koja se povlači diljem Sirije.

Raka je šesti najveći grad u Siriji i leži na rijeci Eufrat, oko 90 kilometara od turske granice. Grad se nalazi 40 kilometara nizvodno od brane Tabqa, najveće u Siriji, iza koje se nalazi jezero Assad, također najveće u toj bliskoistočnoj državi.

IS je grad osvojio u siječnju 2014., preuzevši kontrolu od skupina koje su se pobunili protiv vladavine sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Ujedinjeni narodi su u ožujku procijenili da se u gradu nalazi oko 200 tisuća ljudi, što je sličan broj kao prije rata. Britanska promatračka organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava procjenjuje da se u Raki još uvijek nalazi oko 150 tisuća civila.

Prema podacima koalicije koju predvodi SAD, tamo se nalazi i oko 3-4 tisuće boraca IS-a koji su se pripremili za planirarni napad.

Koalicija je isticala kako će paziti da ne bude civilnih žrtava u bombardiranjima Sirije i Iraka, no ured za ljudska prava Ujedinjenih naroda izrazio je zabrinutost oko sve više izvještaja o stradanju civila. Ured tvrdi kako su militanti IS-a civilima navodno zabranili napuštanje gradova.

Dhihadisti su u Raki uveli vrlo strogu interpretaciju islamskog zakona i provodili svakodnevna javna smaknuća, bičevanja i nasilna kažnjavanja za kršenja pravila.

Od prošle je godine iz područja oko tog grada izbjeglo više desetaka tisuća stanovnika.

Koalicija protiv IS-a

Sirijske demokratske snage (SDF), savez kurdskih i arapskih paravojski, približavaju se Raki od pokretanja ofenzive na taj grad započete u studenom 2016. godine. Koalicija predvođena SAD-om SDF-u daje potporu zračnim napadima i specijalnim kopnenim postrojbama.

SDF već mjesecima opkoljuje Raku sa sjevera, istoka i zapada, boreći se protiv otpora džihadista koji su taj grad koristili kao bazu za planiranje napada u inozemstvu. Trenutno je jedini način da pobjegnu iz grada onaj putem brodova južno od Eufrata jer su savezničke snage uništile nekoliko mostova.

Nakon borbi

Borbe oko Rake izvor su tenzija između SAD-a i Turske, saveznice iz NATO-a koja strahuje od potencijalnog budućeg kurdskog utjecaja u tom pretežito arapskom gradu. Glavninu snaga SDF-a čini kurdska paravojska YPG koja je glavni američki partner u borbi protiv IS-a na sjeveru Sirije.

Turska YPG smatra sirijskim produžetkom ilegalne Kurdistanske radničke partije (PKK) koja više od tri desetljeća vodi bitku s tom državom. Ankara je prošlog tjedna iznijela žestoke prigovore kad je SAD objavio da je počeo s opskrbom oružja YPG-a uoči napada na Raku.

SDF kaže da će kontrolu nad tim gradom nakon borbi predati civilnom vijeću, što je metoda već viđena u područjima koje je ta paravojska oslobađala.

Islamska država i dalje kontrolira dijelove sirijskih pustinja na istoku koje graniče s Irakom i većinu provincije Deir al-Zor koja će ostati njihovo posljednje uporište nakon pada Rake.

Militanti te džihadističke skupine su tijekom šestogodišnjeg sirijskog sukoba stvorili neprijatelje na svim stranama, a u posljednjih godinu dana izgubili su velike dijelove svog teritorija.

Baština 

Važno prometno i trgovačko središte, Raku je u osmom stoljeću osnovao Abasidski kalifat i neko je vrijeme bila njegova prijestolnica.

Grad je naseljen od antičkih vremena i sadrži mnoga arheološka i arhitektonska blaga.

Ujedinjeni narodi su objavili kako su ona u velikoj mjeri pokradena tijekom rata, dok su vjerski objekti oštećeni.

IS je objavio snimku bombardiranja golemog svetišta Uwais al-Qarani u ožujku 2014.

Komentiraj