Kreće Filmska škola Kinokluba Zagreb

Prvo ovosezonsko izdanje Filmske škole Kinokluba Zagreb počinje u četvrtak, 3. listopada, otvorenog je tipa, a svi zainteresirani na njemu će se moći upoznati s programom i rasporedom škole, najavili su u ponedjeljak iz tog, najstarijeg amaterskog kinokluba u jugoistočnoj Europi.

Filmska škola Kinokluba Zagreb početnička je radionica pisanja scenarija, režije, snimanja i montaže u kojoj  se polaznici upoznaju s osnovama filmskog jezika i gramatike, praktično prolaze osnove svjetla i snimanja, a svaki polaznik ima priliku razviti vlastitu filmsku ideju u scenarij.

Redateljica Lana Kosovac predaje pisanje scenarija i osnove režije, snimanje i rasvjetu akademski snimatelj Luka Matić, a montažu filmova mentorira montažerka Urša Vlahušić. Polaznike snimanju zvuka podučava montažer i dizajner zvuka Tihomir Vrbanec.

Nakon što svladaju teoriju i praksu, polaznici pristupaju usmenom ispitu nakon čega postaju članovima Kinokluba Zagreb. Članstvo im omogućuje neograničeno i slobodno korištenje filmske opreme, prostora i montaže kluba. Također, sve ostale napredne radionice KKZ–a besplatne su za članove.

Filmska škola traje dva i pol mjeseca, cijena joj je 800 kuna što je zapravo jednokratna (doživotna!) članarina u KKZ-u.

Kinoklub Zagreb je udruga osnovana 1928. godine kao Kino sekcija Foto kluba Zagreb, što ga čini najstarijim amaterskim kinoklubom u jugoistočnoj Europi. Danas se KKZ izdvaja kao najproduktivnija producentska kuća kratkometražnog filma u Hrvatskoj sa stotinjak kratkih filmova godišnje. Članovi KKZ-a vode se idealima slobodnog pristupa bavljenju filmom i apsolutne autorske slobode, poručuju iz KKZ-a.

Komentiraj