Kreće digitalna platforma ‘Glas žrtava 1991. – 2001.’

‘Glas žrtava 1991-2001’ naziv je digitalne platforme koju će u četvrtak, 15. travnja u podne, pokrenuti regionalna koalicija nevladinih organizacija za ljudska prava Rekom – mreža pomirenja, na internetskoj stranici https://www.glaszrtava.org.

Platforma “na osnovu sudski utvrđenih činjenica čuva sjećanje na žrtve i pamti zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u razdoblju od 1991. do 2001. godine”, priopćio je Rekom. “Zahvaljujući Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju, sačuvani su glasovi 2.000 žrtava i svjedočenja o oko 4.000 žrtava ratnih zločina”.

Dan kasnije, u petak, 16. travnja, na 28. obljetnicu napada postrojbi HVO-a na srednjebosansko selo Ahmiće, platforma će predstaviti taj zločinački napad u kojemu je ubijeno više od stotinu bošnjačkih civila, a selo je razoreno. “Preživjeli su pred Haškim tribunalom svjedočili o ubojstvima članova obitelji, komšija i prijatelja. Adnan Zec svjedočio je o ubojstvu svoje jedanaestogodišnje sestre Alise. Semir Ahmić, brat Elvira Ahmića, imao je osam godina kada je ubijen. Najmlađa žrtva bio je tromjesečni Sejo Ahmić”, najavili su iz Rekoma uoči pokretanja internetske stranice ‘Glas žrtava 1991 – 2001.’

Komentiraj