Kreće cijepljenje AstraZenecom. Epidemiologinja poručuje da ne treba odgađati cijepljenje

U ponedjeljak u Hrvatskoj u distribuciju kreće 25.200 doza cjepiva Moderne i AstraZenece. Cijepit će se stariji od 65 godina, kronični bolesnici, a nakon njih i svi drugi koji žele.

Epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem novosel u nedjelju je za HRT objasnila da u ponedjeljak počinje distribucija prema Slavoniji i prema Dalmaciji, u srijedu u Istru i u centralnu Hrvatsku, a u petak u sjeverni dio Hrvatske. Količine cjepiva određene su proporcionalno broju stanovnika.

Udruge umirovljenika zatražile su odgodu cijepljenja starijih cjepivom AstraZenece. No, Iva Pem Novosel poručuje da u Hrvatskoj nije situacija takva da bi se trebalo odgađati cijepljenje. “Već nakon prve doze, kroz tri tjedna razvije se učinkovitost, a kada se prime pune dvije doze i to s onim maksimalnim razmakom od 12 tjedana, ta učinkovitost je čak oko 82 posto”, rekla je.

Podsjetimo, umirovljeničke udruge Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) od Nacionalnog stožera civilne zaštite zatražile su da do daljnjega ograniči cijepljenje s cjepivom AstraZenece na starijoj populaciji.

Traže da se cijepljenje protiv covida-19 tim cjepivom ograniči na populaciju do najviše 65, odnosno 60 ili 55 godina starosti zato što je do sada tako odlučio velik dio europskih zemalja poput Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske, Švedske, Danske, Norveške, Belgije, Poljske, Mađarske, dok je Švicarska privremeno otklonila cijepljenje svih dobnih skupina.

“I hrvatskim vlastima je poznato da su sve te zemlje naručene i isporučene količine ovog cjepiva odlučile upotrijebiti za mlađu populaciju, osobito za one zaposlene u javnim službama, jer za stariju populaciju ne žele upotrijebiti cjepivo za koje nema dovoljno podataka da je učinkovito za njihovu dob”, ističu SUH i MUH.

Umirovljeničke udruge: “Ne cijepite AstraZenecom starije od 65”

Komentiraj