Kreće četvrto izdanje Art Zagreba, središnjeg mjesta hrvatskog tržišta umjetnina

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla, u Hali V, od 15. do 18. rujna održava se četvrto izdanje Art Zagreba.

Art Zagreb predstavlja šest galerija, što je najveći broj do sada. Hala V Tehničkog muzeja Nikola Tesla na nekoliko dana ponovno postaje središte hrvatskog tržišta umjetnina.

Budućnost hrvatskog tržišta umjetnosti može se vidjeti na izložbi Petolik — opipljiva fantazija. Predstavljaju se studenti sve četiri hrvatske akademija likovnih umjetnosti i gosti iz Kine sa CAA (China Academy of Art) , Hangzhou.

U organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gostovat će Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu.

O promociji nekih od najvećih hrvatskih umjetnika na globalnom tržištu umjetnina, govorit će Ana Knifer koja se posvetila promociji baštine svog oca, Julija Knifera, Darko Šimičić suosnivač Instituta Tomislav Gotovac, Marko Murtić sin Ede Murtića, suosnivač i član uprave Fondacije Murtić, te Lucia Horvat, supruga Miljenka Horvata.

Zagreb Art ove godine prvi put surađuje s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske s ciljem povezivanja povjesničara umjetnosti i autora. Katarina Podobnik izložbom Početak:(de)konstrukcija predstavlja novomedijsku suvremenu umjetnost jedanaest autora.

Katerina Jovanović i Ana Žarković organiziraju izložbu Homo Faber, multimedijalnu izložbu koja progovara o uvjetovanosti etike, prirode, tehnologijei umjetnosti, a problemski u fokus postavlja čovjeka koji gradi oruđe, kako bi gospodario prirodom u vlastitu korist.

Kustosica Nina Turudić predstavit će Paulu Kraljević, a Marko Šošić predstavlja se izložbom 18+. Šošić izlaže dvanaest ulja na platnu naslikanih od početka izolacije, prije godinu i pol dana.

Program IV. Art Zagreba upotpunit će i Petra Horvatović govoreći o odnosu umjetnika i galerista na današnjem globalnom tržištu umjetnina, ali i umjetnička organizacija Yelo predstavljajući projekt Art Bubble / Art & Money zamišljen kao pop – up izložbe čije su lokacije neprestano u pokretu, a u kojem je istaknuta zamjena uloga gdje koncepte nude kustosi, a autori biraju.

Komentiraj