KREATIVNO RJEŠENJE IZ ŠVEDSKE: Smradom protiv druženja u doba korone

 

Piše: Petar Fehir

Dana 30. travnja svake se godine u Švedskoj i Finskoj tradicionalno obilježava Valborg, blagdan koji je preuzet iz Njemačke u 14. stoljeću, a potječe još iz predkršćanskog vremena, u slavu Svetog Valborga.

Danima se prije te travanjske večeri čiste šume, dvorišta i parkovi i ostaci se sakupljaju na velike gomile i pale na zajedničkim „festivalima“.

Lund ima bogatu višegodišnju tradiciju kada se u gradskom parku okupi više desetaka tisuća ljudi i kada se pleše, pije i gosti uz budni nazor policije i socijalnih vlasti.

Ove je godine proslava Valborga zabranjena, a oko parka je razvučena montažna ograda kako bi se ograničilo ulaženje.

Kako šetanje parkom ipak nije zabranjeno vlasti su se dosjetile da jednim kreativnim rješenjem “odgovore” građane od šetnje i sjedenja na travi. Po travnjaku će se razbacati pileći izmet koji će, kako kažu stručnjaci, zahvaljujući fosforu i dušiku potaknuti rast trave i učiniti park ljepšim.

Odluku je donio gradski Odbor za zaštitu okoliša, a njegov predsjednik Gustav Lundblad je to obrazložio riječima: “U svjetlu činjenice da bi Lund uskoro mogao postati epicentar za širenje
zaraze uzrokovane korona virusom u ovom dijelu Švedske, osim što je ovo gnojenje dobro za travu, razbacano „sredstvo“ će i smrdjeti, pa neće biti ugodno sjediti i piti pivo u parku. Nisam stručnjak za gnojiva, ali je jasno da može ‘mirisati’ i izvan parka. Ali to je samo pileći izmet. A svrha je ljude držati dalje od parka.”

Ekološka akcija uređivanja parka je planirana ranije, ali nije teško zaključiti da je njeno tempiranje na dan Valborga plod političko – epidemiološkog dogovora.

Komentiraj

Source:Petar Fehir