KRČKI MOST: Od ponedjeljka naplata odlazi u povijest

Početak ljeta i ljetne turističke sezone kreće uz besplatan prolaz preko Krčkog mosta na čijem ulazu naplata prestaje u noći s nedjelje na ponedjeljak, u ponoć . Ukidanje naplate prigodno će se obilježiti u nedjelju, 14. lipnja s početkom u 23.45,  a iz Primorsko-goranskog saveza (PGS-a) poručili su da im je namjera dočekati ponoć i ‘oslobođenje’ mosta od naplate te da će se  događaju  pridružiti bikerice i bikeri iz Rijeke i okolice, koji su pridonijeli prepoznatljivosti inicijative koju je pokrenula ta stranka.

Predsjednik PGS-a i gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić tom će prigodom pjenušcem počastiti   sve koji se okupe na ulazu na Krčki most s riječke strane.

Iz PGS-a su podsjetili kako je njihova stranka godinama radila na rješavanju pitanja naplate Krčkog mosta. Još 1999. amandmanom PGS – a na Zakon o otocima, oslobođeni su plaćanja mostarine stanovnici otoka, potom je 2001. amandmanom PGS-a na Zakon o otocima, osiguran besplatan prolaz mostom za gospodarske subjekte sa sjedištem na otocima, 2018. incijativa te stranke pod nazivom “Jednakost za sve“, kojom se tražilo ukidanje naplate mostarine, jednoglasno je prihvaćena u Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije, a više puta su se obraćali i Ustavnom sudu te podnijeli tužbu na Visoki upravni sud, pisali premijeru i ministrima. Napokon je prošloga mjeseca na sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena odluka o pokretanju postupka za prestanak koncesije dane društvu Autocesta Rijeka-Zagreb i pripajanja društva Autocesta Rijeka – Zagreb (ARZ) Hrvatskim autocestama (HAC) čime su se stekli uvjeti za ukidanje koncesije koju je ARZ imao za autoceste pod svojom nadležnošću, time i za Krčki most, čime se ostvarila mogućnost ukidanja mostarine

” Sretni smo da od 15. lipnja 2020. Krčki most prestaje biti jedini naplatni most u Hrvatskoj, te da su naše aktivnosti i pritisak napokon urodile plodom i da imamo most za sve i jednakost za sve.”, rekao je Vasilić.

U ponedjeljak ujutro, pak, ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković stiže na Krčki most kako bi sudjelovao na službenom obilježavanju prestanka naplate cestarine na mostu. Tom će se prigodom potpisati  Ugovor za izvođenje radova sanacije betonskih površina i kolničke ploče mosta Krk i Ugovora za usluge stručnog nadzora i kontrole kvalitete nad izvođenjem radova sanacije mosta Krk.

Ukupna vrijednost navedenih ugovora iznosi 44,6 milijuna kuna, a radovi će se izvoditi tijekom sljedeće dvije godine. Sami radovi, zbog njihovog obima, podijeljeni su u četiri faze ili tzv. polugodišta (jesenska faza 2020. godine, proljeće i jesen 2021. godine i proljeće 2022. godine), kako bi se omogućilo normalno odvijanje prometa za vrijeme izvođenja radova, priopćili su iz Ministarstva.

 

 

 

Komentiraj