Kravica Šarava spašena iz potresa otelila Bornu, prvo tele u Hrvatskoj koje će živjeti na slobodi

Sve je raznježila vijest da je prošle subote krava Šarava, spašena nakon potresa iz sela blizu Petrinje, donijela na svijet bebu Bornu, prvo tele u Hrvatskoj rođeno na slobodi. Naime, Šaravu i tri svinje, Belu, Lajku i Lunu, otkupili su i spasili aktivisti Udruge Pobjede i Farmice, koja im je i pružila doživotno utočište, javljaju Prijatelji životinja.

“Maleni Borna već je zasladio i rastopio društvene mreže svojim dražesnim dječjim licem s dva velika oka – jedno s bijelim trepavicama, a drugo s crnim”, kaže Ivana Varkonji iz udruge Farmica. Ona s radošću promatra kako se Šarava opustila kada je vidjela da joj nitko neće oduzeti Bornu i, kao svaka ponosna majka, prati svaki njegov pokret i lizanjem mu pokazuje veliku privrženost i ljubav.

“Borna, osim mame, na Farmici ima veliku obitelj koju čine i psi, mačke, svinje, kokoši, patke, koze, magarac, grlica i druge životinje. Potrudit ćemo se da ima život kakav u osam godina Šaravina života nije imalo nijedno od šestero djece koje je dosad rodila. Doživjet će nježnost svoje mame čije će mlijeko biti samo za njega. Osjećat će travu pod nogama i sunce na glavi te se družiti s drugim stanovnicima našeg utočišta i s posjetiteljima”, rekla je Varkonji.

Iz Udruge Pobjede navode da ne vide razliku između pasa u osječkom azilu i krava, svinja, kokoši i drugih životinja u utočištu: “Posebno je dirljivo što i majke krave nose djecu devet mjeseci kao i ljudske majke, a doje ih devet do 12 mjeseci. Uz ljude, krave su jedini sisavci koji plaču. Bol rastanka jednako izražavaju ljudskim suzama ili životinjskim zapomaganjem. No Šarava i Borna prvi su majka krava i tele u Hrvatskoj koji neće plakati zbog razdvajanja.”

Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja, koji je sudjelovao u premještanju trudne Šarave i tri svinje u novi dom, kaže da je Borna, iako ima tek nekoliko dana, već osvojio mnoga srca: “I u svijetu je rijetko, da tele može ostati uz majku kravu i da se ne mora bojati da će završiti svoj kratki život kao teletina”. Dodao je da su aktivisti za zaštitu životinja u Hrvatskoj svjesni da ne mogu spasiti sve životinje, ali spremno su se odazvali pozivu da promijene sudbine barem nekolicine njih.

Mama Šarava, spašena iz potresa, i njezin telić Borna. Photo: Jelena Rašić

Borna ima sreću jer neće završiti kao teletina. To je, naime, sudbina muških telića koji nakon tri do četiri mjeseca idu u klaonicu. Ukoliko je kravica, ona ostaje u mliječnoj industriji, kažu Prijatelji životinja, ističući da su milijuni krava izloženi okrutnom ciklusu stalne trudnoće, često putem umjetne oplodnje, kako bi proizvodile mlijeko za ljudsku potrošnju, a potom skončavaju u klaonici.

Ukazuju i da odvajanje teleta od majke predstavlja izuzetan stres za ove emotivne životinje, što je popraćeno međusobnim tužnim i uplašenim dozivanjem. Majke krave pokazuju izražene simptome tjeskobe i žalovanja nakon razdvajanja od djeteta, što se očituje kroz depresiju, apatiju i neuzimanje hrane. No, Borna će odrastati uz Šaravu i imati priliku doživjeti i više od 25 godina, koliko mogu doživjeti krave, te razviti snažnu obiteljsku vezu sa svojom majkom i prijateljstva s drugim životinjama.

Udruzi Farmica trebaju sredstva za gradnju ograde, nove štale za Šaravu i Bornu, kao i za hranu i liječenje životinja, a pomoći im se može uplatom donacije na: IBAN: HR5923400091110916596, SWIFT: PBZGHR2X, PayPal: [email protected]

Komentiraj