KRAUS O JASENOVCU: “Pružili smo ruku, ali nismo zaboravili što se događa”

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus u nedjelju je za N1 komentirao činjenicu da će sljedeći tjedan, prvi put u tri godine, zajednički komemorirati dan proboja logoraša iz Jasenovca s državnim vrhom.

Kaže kako su među razlozima zbog kojih su odlučili nakon tri godine pristati na zajedničku komemoraciju i situacija oko koronavirusa i potresa u Zagrebu.

“Pružamo ruku i želimo da naše sve nedoumice i ono što nas rastavlja počnemo otvoreno o tome razgovarati i diskutirati. O problemima koji tište ovu naciju, koji nisu riješeni godinama, nismo godinu dana sjeli za stol i razgovarali o u prvom redu revitalaciji ustaštva, znamenja za Dom spremni o kojima stalno diskutiramo i nikako da ih privedemo do kraja”, objasnio je Kraus-

Dodao je kako su pružili ruku, ali nisu zaboravili što se događa te su stavili zahtjeve ad acta. “Želimo da se otvoreno razgovara i drži Ustava i zakonskih odredbi”, rekao je i dodao da se Ustavni sud jasno odredio prema pozdravu “za Dom spremni” i podsjetio da se odluka na Upravnom sudu po ovom pitanju odgađa već mjesecima.

Kraus je kazao i kako komunikacije s Vladom baš i nema, jedino ga je kontaktirala ministrica kulture oko komemoracije i jedino gdje vidi neke rezultate je kod Ministarstva znanosti i obrazovanja jer su napravljeni pomaci oko edukacije o holokaustu.

Komentiraj