‘Kratak život odrubljene glave’: Objavljena zbirka priča vrhunskog umjetnika Dimitrija Popovića

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO, Mozaik knjiga

Slikar, kipar, grafičar i pisac Dimitrije Popović svoju osebujnu crtačku i slikarsku vještinu preslikao je u književnu priču ‘Kratak život odrubljene glave’, koja je objavljena u izdanju Mozaik knjige.

‘Kratak život odrubljene glave’ snažna je, meditativna i uznemirujuća zbirka priča vrhunskog slikara i poznatog književnika Dimitrija Popovića. Zbirka sadrži četiri Popovićeve priče koje se međusobno razlikuju, ali povezuje ih autorski rukopis i promišljanje o tankom bridu prirode i nadprirode.

Priče su formirane kao pripovjedna kronika, uglavnom anonimusa koji život ili promatraju ili nad njim provode eksperimentalne metode. Često senzualna i neobična, zbirka ‘Kratak život odrubljene glave’ suočava nas s velikom ljepotom i tragičnosti života, umjetnosti i smrti.

Dimitrije Popović, slikar i pisac, rođen je 1951. godine na Cetinju. Završio je studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. godine, a godine 1978. izlaže u galeriji Alexander Braumüller sa Salvadorom Dalíjem, Ernstom Fuchsom, Victorom Braunerom, Dadom Đurićem, Leonorom Fini i drugim umjetnicima. U Pforzheimu 1982. godine Galerija Liberta i Universal Fine Arts iz Washingtona organiziraju mu zajedničku izložbu crteža i grafika sa Salvadorom Dalíjem.

Popović je član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Ruske akademije književnosti, Slavenske akademije književnosti i umjetnosti (Bugarska), crnogorskog PEN centra i Hrvatskog društva pisaca.

Do sada je priredio sedamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te sudjelovao na dvjestotinjak skupnih. Dobitnik je trideset domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, a o djelu Dimitrija Popovića do sada je objavljeno trinaest monografija te snimljeno petnaest dokumentarnih filmova.

DIMITRIJE POPOVIĆ: ‘U sukobu svjetonazora mržnja se izražava u svojoj negativnosti’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.