Kratak razgovor predsjednika Hrvatske i Srbije. Vučić: “Što oni gore o meni pišu, to me moj narod više voli”

Problemi između Hrvatske i Srbije su rješivi, uključujući rješavanje sudbine nestalih u ratu, izjavio je u subotu hrvatski predsjednik Zoran Milanović. 

Milanović, koji je u subotu bio na inauguraciji novog crnogorskog predsjednika, razgovarao je kratko sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, također gostom na svečanosti u Podgorici, pored kojeg je i sjedio.

Novinarima je izjavio da su ‘kao i obično pričali premalo’ i da nije on taj koji može operativno rješavati probleme između dvije zemlje. “Ali po meni su rješivi. Jedan od problema su nestali, a ja ne mogu vjerovati da Srbija nema te podatke i ne mogu vjerovati da bi se nekoga iz njihove perspektive stavljalo u zaštitu po tom pitanju. Prošlo je 30 godina, ljudi su već i umrli, ako su uopće ljudi, više neljudi“, rekao je Milanović.

“Hrvati su ovdje jedna od autohtonih zajednica”

Dodao je da bi volio da suradnja s novim crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem bude kao i sa njegovim prethodnikom Milom Đukanovićem. “Ja sam dobro surađivao, ne samo ja već svi mi sa Đukanovićem, ne bih bio nesretan da se to nastavi kad je vanjska politika u pitanju. U unutarnje stvari Crne Gore  ne bih se miješao, osim na način da dam podršku Hrvatskoj građanskoj inicijativi (HGI) na ovim izborima”, rekao je Milanović misleći na stranku crnogorskih Hrvata.

Hrvatski predsjednik, koji se nakon inauguracije susreo s političkim predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori, rekao je da su Hrvati zajednica koja je ‘uvijek bila za europsku i neovisnu Crnu Goru i mislim da je važno i korisno za Hrvate da podrže HGI’.

Rekao je i da su mu se politički predstavnici Hrvata požalili na nesigurnu poziciju kada je u pitanju izbor zastupnika u parlamentu. “Hrvati su ovdje jedna od autohtonih zajednica i stalo nam je da se izbore mjesto u parlamentu Crne Gore, taj prag koji je kompliciran nije ga lako dosegnuti i i zato im je potrebno jedinstvo”, rekao je Milanović.

Hrvati u Crnoj Gori čine oko jedan posto stanovništva i imaju povlašteni prag za ulazak u parlament od 0,35 posto važećih listića izašlih birača. HGI je od osnivanja bila koalicijski partner Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, a njegova nekadašnja predsjednica Marija Vučinović u nekoliko mandata ministrica bez portfelja u crnogorskoj vladi.

No, oči parlamentarnih izbora 2020. HGI preuzima Adrian Vuksanović, a Vučinović s nekolicinom pristaša osniva Hrvatsku reformsku stranku. Te dvije stranke Hrvata zasebno su nastupile na izborima 2020. i zbog disperzije glasova nijedna nije uspjela prijeći izborni prag. Očekuje se da će HGI, jedina hrvatska stranka koja izlazi na izbore, osvojiti jedan zastupnički mandat na izvanrednim izborima 11. lipnja.

“Važno je da se grade bolji odnosi sa Hrvatskom i unapređuju sa ostalima u regiji”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić novinarima je komentirao razgovor s Milanovićem i naglasio da je važno da se grade pristojniji i bolji odnosi sa Hrvatskom, ali i da se oni unapređuju sa svim zemljama u regiji.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li je razgovarao sa predsjednikom Hrvatske pored koga je sjedio na inauguraciji. “Poznajemo se dugi niz godina, normalno i racionalno razgovaramo. Važno je da pokušamo graditi pristojnije i bolje odnose s Hrvatskom”, rekao je Vučić.

Na pitanje je li to moguće, ako se ‘uzme u obzir i kampanja protiv njega i svi napadi, kao i izvještavanje, poput onog o prosvjedima’, ali ne samo u Hrvatskoj već i u Crnoj Gori i u drugim zemljama u regiji , on je rekao: “Što oni u Hrvatskoj gore o meni pišu, to me narod u Srbiji više voli. Ja sam to dogovorio s njima. Što god se oni više raduju crnim danima za Srbiju, to narod sve više energije i ljubavi želi uložiti u budućnost Srbije”, rekao je Vučić.

Naglasio je da se nada unapređenju odnosa Srbije i Crne Gore i svih u regiji i ocijenio da moramo surađivati i da, bez obzira na sve međusobne razlike, gradimo bolje odnose. Dodao je da je važno i da razumijemo potrebe i razlike koje postoje među nama i da se razumijemo i poštujemo i kada nismo u mnogo čemu suglasni.

Na novinarsku konstataciju da je na istom događaju bila i kosovska predsjednica Vjosa Osmani, Vučić je rekao da je često s njom na istim događajima. “S njom sam često na raznim forumima i nisam zbog toga sretan. Znate šta piše u Ustavu Srbije, ne zato što imam nešto osobno protiv nje, već zbog svega drugoga”, zaključio je Vučić, prenosi RTS.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner