Krapinsko-zagorska županija: Projekt ENTER stvorio baze projektnih ideja za poduzetništvo budućnosti

Projekt ENTER – Entrepreneurship for Employment – kojeg od 2018. godine provodi Zagorska razvojna agencija (ZARA) u suradnji s projektnim partnerima završen je.

Projekt je nastao kao odgovor na rastuće potrebe uvođenja inovacija na tržište rada Krapinsko-zagorske županije te je koordiniranim aktivnostima oblikovao poticajno okruženje za gospodarski razvoj. U tom pogledu projekt ENTER je provodio aktivnosti koje su djelovale na intervencije za tržištu rada, poticanje razvoja poduzetništva te održivo funkcioniranje lokalnog partnerstva za zapošljavanje.

Kroz intervencije na tržištu rada održana su tri ciklusa radionica za nezaposlene kroz koje je 70 sudionika prošlo kroz edukacije o poduzetništvu i poduzetničkom učenju. Stvoreni su i novi materijali za e-učenje putem platforme partnerstvo-razvoj.net gdje su dostupni svim zainteresiranim
postojećim i budućim poduzetnicima.

Stvorena mreža mentora, koju čini 10 istaknutih poslovnih osoba i poduzetnika, pružila je više od  100 sati savjetodavne podrške za preko 20 poduzetnika početnika oblikujući s njima njihove poduzetničke priče. Krapinsko-zagorska županija dodijelila je i sedam potpora za samozapošljavanje
za poduzetnike s područja županije. Dionici tržišta rada – od obrazovnog sektora do privatnih tvrtki – okupljeni su u okviru 5 coffee – chatova kako bi razmatrali primjere dobre prakse i njihovu primjenu u okvire županijskog tržišta rada.

Ove aktivnosti provedene su s ciljem poticanja razvoja poduzetništva u županiji i početak su sveobuhvatne potpore koja se nastavlja u okviru rada Poslovno-tehnološkog inkubatora.

U sklopu aktivnosti vezanih za održivo funkcioniranje lokalnog partnerstva za zapošljavanje, izrađena je sveobuhvatna analiza obrazovnog sustava i tržišta rada Županije koja je rezultirala provedbom ciljane kampanje za promociju deficitarnih zanimanja i promociju srednjih strukovnih škola. Izrađena je i Strategija razvoja ljudskih potencijala Krapinsko-zagorske županije za razdoblje 2021. – 2027. godine koja identificira glavne aktivnosti i njihove nositelje koje će rezultirati ostvarivanjem zadane vizije: „Kvalitetno življenje za sve generacije s razvijenim tržištem rada i dostupnim socijalnim uslugama za sve građane/ke“.

Vezano na Strategiju razvoja ljudskih potencijala i projekt ENTER krapinsko- zagorski župan Željko Kolar je izjavio: „Kako svako putovanje započinje jasnim planom, tako je i Županija svoje putovanje jačanja ljudskih potencijala započela sustavnim planiranjem kroz razvoj Strategije razvoja ljudskih
potencijala. Prethodna generacija ovog dokumenta (2013. – 2020. godina) dokaz je da se kroz organizirani sustav strateškog planiranja omogućuje svim dionicima da sinkronizirano postižu zajednički cilj. Novom Strategijom razvoja ljudskih potencijala, postajemo hrabriji, inovativniji i još odlučniji u svojoj namjeri da Krapinsko-zagorska županija postane digitalna, otvorena i inovativna regija vještih pojedinaca koji stvaraju dodanu vrijednost u društvu.“

Ovim projektom stvorena je baza projektnih ideja koje će se razvijati u budućnosti. Jedan od takvih je i razvoj Centra kompetencija za turizam i ugostiteljstvo u Zaboku kojem je nositelj Srednja škola Zabok, a ZARA pruža stručnu podršku u njegovoj provedbi.

 

Komentiraj