KRAO PROPAGANDNI PLAKAT: Sjeverna Koreja osudila američkog studenta na 15 godina prisilnog rada

FaH

Američki student osuđen je u Sjevernoj Koreji na 15 godina prisilnog rada, objavila je u srijedu kineska novinska agencija Xinhua, nakon što je navodno pokušao ukrasti propagandni plakat iz svoj hotela u Pyongyangu.

Student Sveučilišta Virginia Otto Frederick Warmbier uhićen je 2. veljače “dok je izvodio neprijateljski akt protiv Demokratske Narodne Republike Koreje”, objavila je nešto kasnije u siječnju sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.
Warmbier se potom 29. veljače pojavio na tiskovnoj konferenciji na kojoj je priznao zločin krađe propagandnog materijala koji je, kako je naveo, “imao za cilj naštetiti radnoj etici i motivaciji sjevernokorejskog naroda”.
“Vrlo sam impresioniran humanim odnosom korejske vlade prema teškim zločincima poput mene”, kazao je student u izjavi koju je prenijela televizija.
Do osude dolazi u trenutku rastućih napetosti na poluotoku, nakon što je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un u utorak objavio da će uskoro izvesti test nuklearne bojeve glave i lansiranje balističke rakete.
Pyongyang je 9. ožujka objavio da je uspio proizvesti nuklearne bojeve glave dovoljno male da ih mogu nositi balističke rakete, iako neki promatrači sumnjaju u to.

Sjeverna Koreja požalila se ovih dana na vojne vježbe američke i južnokorejske vojske koje su u tijeku ocijenivši da je riječ o generalnoj probi za invaziju.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ožujku je nametnulo do sada najoštrije sankcije Sjevernoj Koreji, u odgovoru na njen nuklearni test izveden u siječnju te lansiranje dalekometne rakete u veljači.

Komentiraj