‘Kraljica disca’: Prije deset godina preminula je Donna Summer

LaDonna Adrian Gaines, poznatija pod umjetničkim imenom Donna Summer, bila je američka pjevačica koja je najveću popularnost stekla tijekom disco razdoblja, stoga je često nazivana “kraljica disca”. Po glasovnim mogućnostma je bila mezzosopran i dobitnica je pet nagrada Grammy.

Rođena je u Bostonu 1948. godine, u kršćanskoj obitelji pripadnika srednje klase. Počela je pjevati u crkvenim zborovima, a pod utjecajem kontrakulture ’60-ih, Summer je postala pjevačica psihodeličnog rock benda Crow i preselila se u New York City. Godine 1968. pridružila se njemačkoj adaptaciji mjuzikla Kosa u Münchenu, gdje je provela nekoliko godina. Tamo se i udala za austrijskog glumca Helmutha Sommera, čije prezime je uzela za umjetničko ime.

Po povratku u SAD napisala je pesmu ‘Love to Love You Baby’ (1975) zajedno s Peteom Bellotteom, a slavni glazbeni producent Giorgio Moroder ju je uvjerio da je sama snimi. Pjesma je postigla ogroman komercijalni uspijeh te se tijekom narednih nekoliko godina proslavila s nizom dicko hitova poput Hot Stuff (1979), I Feel Love (1977), Last Dance (1978), Bad Girls (1979), She Works Hard for the Money (1983) … Redovno se pojavljivala u klubu „Studio 54″ u New Yorku, postavši poznata kao „kraljica disca“. Njena glazba je bila naročito popularna unutar gay zajednice, za koju je postala ikona.

Tijekom svoje 40-godišnje glazbene karijere objavila je ukupno 17 studijskih albuma, a 14 njenih pjesama se nalazilo na američkoj Bilbord top 10 listi singlova. Posebno mesto u povijesti disco glazbe zauzimaju njena izdanja napravljena u suradnji s Giorgiom Moroderom. Njena pjesma “I Feel Love” nalazi na listi snimaka koji se čuvaju u Registru nacionalnih snimaka Kongresne biblioteke (Library of Congress’ National Recording Registry).

Summerova se borila s ovisnošću od droge i depresijom, da bi kasnije postala „ponovo rođena krišćanka“. Preminula je 17. svibnja 2012. godine u svom domu na Floridi, poslije borbe s rakom pluća.

 

Komentiraj