KRALJEVSKE ZARUKE: Kraljičini uvjeti za brak ponizili Camillu Parker

Objavljeno u Nacionalu br. 483, 2005-02-15

Camilla Parker-Bowles, dugogodišnja ljubavnica britanskog princa Charlesa, napokon je nakon kampanje za njenu rehabilitaciju dobila dopuštenje kraljevske obitelji da se uda za njega, ali uz ponižavajuće uvjete, pa kad on postane kralj ona neće moći biti kraljica

Londonski dnevnik Evening Standard objavio je u četvrtak, 10. veljače, nešto prije podneva senzacionalnu vijest, da su se britanski prestolonasljednik princ Charles i njegova dugogodišnja ljubavnica Camilla Parker-Bowles odlučili vjenčati. Nekoliko sati poslije, to su potvrdili iz Charlesove palače Clarence. Kako je list došao do te vijesti i preduhitrio medijsku konkurenciju, zasad se ne zna, a sumnja se da je u Evening Standard ona došla iz ureda britanskog premijera Tonyja Blaira. Jer tamo se odlučivalo je li to vjenčanje moguće. Da se, na primjer, premijer Blair usprotivio tom vjenčanju i imao za to političke argumente, Charles se ne bi mogao vjenčati, osim ako se ne bi odrekao prijestolja, a tada s njegovim vjenčanjem Blair više ne bi imao nikakve veze.

PRESUDNA ODLUKA PREMIJERA Da se Blair usprotivio vjenčanju, Charles ne bi mogao postati kralj

Evening Standard objavio je vijest o vjenčanju nekoliko dana prije nego što su to budući mladenci željeli, ali ipak nakon što je Camilla zaprošena i nakon što su se svi koji su o tome odlučivali složili da se vjenčanje može održati. Charlesu su trebala tri odobrenja. Prije svega, odobrenje majke, kraljice Elizabete II., koja je situaciju promotrila s obiteljskog gledišta. Zatim odobrenje premijera Blaira, koji je stvar promotrio s političkog gledišta, te odobrenje vrha Anglikanske crkve. Kao budući kralj, Charles postaje i poglavar Anglikanske crkve pa se i u privatnim stvarima mora ponašati u skladu s njenim kanonima.

Imao je oko toga mnogo problema. Sve te tri instance – i kraljica i premijer, i nadbiskup od Canterburyja – dali su na kraju odobrenje, ali pod ključnim uvjetom. Charles je morao pristati da njegova buduća supruga Camilla Parker-Bowles nikad neće postati “njenim kraljevskim veličanstvom” britanskom kraljicom, nego će dobiti nižu titulu “njenog visočanstva” i naziv vojvotkinja od Cornwalla. Uvjet je bio i da vjenčanje ni na koji način ne utječe na liniju nasljeđivanja prijestolja. I sve to zato što britanska javnost buduću Charlesovu suprugu ne smatra dostojnom najvišeg dinastičkog mjesta, pa su kraljica, premijer i nadbiskup i to morali uzeli u obzir dajući svoj uvjetni pristanak. Britanci ipak previše znaju o Camilli Parker-Bowles da bi joj sada mogli oprostiti.

Veza 56-godišnjeg princa Charlesa i njegove dugogodišnje ljubavnice, 57-godišnje Camille Parker-Bowles počela je prije više od 34 godine. Camilla Parker-Bowles prezime nosi po mužu, djevojački se prezivala Shand. Rodila se 17. srpnja 1947. u Londonu u vrlo imućnoj obitelji. Njen otac Bruce Shand, bivši časnik, bio je bogati trgovac vinom, veliki ljubitelj lova, konja i pola pa se zbog tih interesa kretao u visokom društvu. Njena majka imala je plemićke krvi, a jedna prabaka svojedobno je bila ljubavnica britanskog kralja Edwarda VIII.

Roditelji su Camillu školovali kako se školuju djevojčice koje se pripremaju za udaju. Išla je u otmjene, ne osobito zahtjevne škole za djevojke, nakratko i u dvije škole u Švicarskoj. Kao djevojka nije bila osobito lijepa, bila je prilično punašna, ali otvorena i lako je uspostavljala kontakte. Prva seksualna iskustva stekla je vrlo mlada. Roditelji su je uveli u visoko društvo kad je imala 17 godina velikim balom, priređenim njoj u čast.

Godine 1967. zaposlila se u Londonu kao tajnica, te na jednom balu upoznala časnika kraljevske garde Andrewa Parker-Bowlesa. Postali su ljubavnici. Parker-Bowles bio je stariji od nje, vrlo iskusan, čovjek kojeg su zanimale žene. Na samom početku dao joj je do znanja da, ako želi s njim dulju vezu, onda mora tolerirati njegov interes za druge žene, s tim da će i on tolerirati njezine veze s drugim muškarcima. Takav joj aranžman nije smetao pa su postali par.

Godine 1970. Camilla je s mladim ljudima iz visokog društva nedaleko od kraljevske palače Windsor bila na utakmici pola u kojoj je sudjelovao i prestolonasljednik, princ Charles. Počela je padati kiša pa je utakmica prekinuta, a Charles se sklonio s druge strane igrališta. Ona je pretrčala cijelo igralište i pristupila Charlesu, kojeg još nije poznavala, te s njim započela razgovor. Njemu se svidjela ta vesela, otvorena, samosvjesna djevojka pa su u razgovarali cijeli sat. Dogovorili su se da se ponovno vide i tako je počela veza između 23-godišnje Camille i 22-godišnjeg, još neiskusnog i stidljivog princa. Njihovi prijatelji tvrde da su nekoliko dana poslije postali ljubavnici te da je iskusna Camilla štošta naučila Charlesa o seksu.

Upravo zbog toga Charles se za Camillu jako zagrijao i poželio se s njom smjesta oženiti. Nije to smio reći roditeljima, nego je za savjet pitao svog kuma, kraljičina bratića, iskusnog grofa Mountbattena. On mu je rekao da se tome ne nada jer svi znaju da je Camilla imala ljubavnike, a prestolonasljednik se može oženiti samo s djevicom. Savjetovao mu je da mu Camilla bude ljubavnica a da si za ženu nađe djevicu. Charles ga nije poslušao, ipak je zaprosio Camillu, no ona ga je odbila jer je znala da je to što joj Charles predlaže nemoguće. No vezu nije prekinula, ni onu sa Charlesom, ni onu sa Andrewom Parker-Bowlesom. Veza s Charlesom ipak je silom prilika oslabila jer je prestolonasljednik, po dinastičkom običaju, morao služiti u mornarici. Plovio je diljem svijeta i još jednom je zaprosio, a ona ga je ponovno odbila. Godine 1973. Charles je bio na šestomjesečnom krstarenju Karibima, a Camilla, koja nije računala da bi ikad mogla postati njegovom suprugom, udala se 4. srpnja za Andrewa Parker-Bowlesa. Charles je bio toliko pogođen da satima nije izlazio iz kabine. Iako je bio pozvan, na vjenčanju se nije pojavio.

Charles je bio jako uvrijeđen, pa joj se nije javio šest mjeseci, ali potom je obnovio vezu, u početku epistolarnim putem, a kasnije i tjelesno. Ona je to prihvatila u skladu s dogovorom sa suprugom, koji se tome nije protivio. Kad je 1974. Camilla Parker-Bowles rodila sina Thomasa, pozvala je Charlesa da mu bude kum, što je on prihvatio. Četiri godine poslije rodila je i kćer Lauru.

U to vrijeme rastao je pritisak na Charlesa da se oženi kako bi se produžila britanska dinastija. On je volio Camillu, no izlazio je s djevojkama u potrazi za odgovarajućom suprugom. Kad je upoznao mladu Dianu Spencer, s Camillom se posavjetovao je li ona dobar izbor. Camilli je mlada i neiskusna Diana odgovarala, jer neće smetati njihovoj vezi. Da bi provjerila je li dovoljno glupa, Camilla ju je jednom čak pozvala na ručak. I bila je zadovoljna onim što je zaključila. No podcijenili su je.

Zaruke Charlesa i Diane objavljene su početkom 1981., a vjenčanje je najavljeno za 29. lipnja. Za tih nekoliko mjeseci 20-godišnjoj je Diani postalo jasno da Charles i Camilla nisu samo stari prijatelji, kako su oni to tvrdili, nego i ljubavnici. Bila je razočarana, a kad je otkrila poklon što ga je Charles dan uoči vjenčanja namjeravao poslati Camilli – umalo je vjenčanje otkazala. Odgovorile su je njezine sestre pa je vjenčanje “iz bajke” ipak održano. Tako je Diana je od prvog trenutka znala da je upala u čudan trokut. Vrlo brzo suočila je svog supruga s činjenicama i tražila da prekine s Camillom, ali on to nije želio. Dobili su dvoje djece, Williama i Henryja, no Charles i Diana de facto su se brzo razišli, njihov je brak krajem 80-ih već bio mrtav. I ona je našla ljubavnika, dok je veza Camille i Charlesa cvjetala.

Diana, međutim, nije željela da sve ostane u tajnosti. Diskretno je stupila u kontakt s novinarom Andrewom Mortonom, koji je ujesen 1992. u knjizi “Diana: njena priča” iznio brojne detalje o tome kako je Charles varao Dianu s Camillom. Dianina je popularnost preko noći porasla, Charlesova opala, a Camilla je, pak, postala jedna od najomraženijih osoba Velike Britanije. Iduće godine slijedio je još jedan neugodan udarac. Novine su objavile zapis potajno snimljenog telefonskog razgovora Charlesa i Camille u kojem izmjenjuju svoje bizarne seksualne tajne. U tom razgovoru Charles je rekao Camilli da bi želio biti njen higijenski uložak.

Zbog svega toga Charles i Diana odlučili su se i formalno razvesti. Istodobno je i Andrew Parker-Bowles shvatio da njegov brak gubi smisao, da mu se ljudi smiju zbog veze njegove supruge s Charlesom, koja je postala javnom, pa je i taj brak razvrgnut početkom 1995. I Charlesu i Camilli učinilo se da bi možda nekako mogli legalizirati svoju vezu. No već sama najava da o tome razmišljaju nije naišla na odobravanje. Charlesova obitelj bila je protiv, javnost je bila protiv, a Anglikanska crkva upozorila je Charlesa da i ne pomišlja na vjenčanje s Camillom jer Crkva ne priznaje razvod braka vladara, koji je ujedno i njezin nominalni poglavar. Rečeno mu je da bi se u slučaju vjenčanja morao odreći prijestolja.

Onda je došao kobni 31. kolovoza 1997. Princeza Diana poginula je u prometnoj nesreći u Parizu zajedno sa svojim ljubavnikom Dodijem Al Fayedom. Britanska javnost bila je šokirana. Uslijedio je nezabilježen izljev nacionalne ljubavi prema Diani tijekom njena pogreba. A tu ljubav pratila je mržnja prema onima koji su Dianu za života učinili nesretnicom, prema Charlesu i Camilli. Camilla tih dana nije izlazila iz kuće. Usudila se pojaviti u javnosti, i to na nekom seoskom lovu u Sussexu, tek dva i pol mjeseca nakon Dianine smrti, a ispitivanja javnog mnijenja pokazivala su da je ona i dalje jedna od najomraženijih osoba u Velikoj Britaniji.

U sljedećem razdoblju počele su se događati neke promjene. Javnost je polako počela zaboravljati Dianu, dok je Charles postao nešto popularniji, velikim dijelom stoga što je javnost pozitivno ocjenjivala način na koji se kao samohrani otac brinuo za svoja dva sina. On je tada počeo raditi i na rehabilitaciji Camille. Svako malo objavljivale su se vijesti i o njoj: kako se sprijateljila s njegovim sinovima Williamom i Henryjem, kako je bila domaćica proslave njegova 50. rođendana itd. Te su vijesti dolazile iz Charlesu bliskih izvora, očito ih je sam plasirao. Bilo je i sve očitije da Charles svoju budućnost ipak vidi u braku s Camillom. Njih su dvoje pažljivo pripremali javnost, pazili su na svaki korak.

Ključan je bio trenutak kad su se prvi put zajedno pojavili u javnosti. Bilo je to 28. siječnja 1999. u središtu Londona. Sve je trajalo nekoliko sekundi, toliko da se fotoreporterima omogući par fotografija. Te večeri oboje su bili na 50. rođendanu sestre Camille Parker-Bowles u hotelu Ritz. Na proslavu su došli odvojeno, prvo ona s djecom, a potom Charles. No, po završetku proslave Charles i Camilla izašli su iz hotela zajedno, pa su ih fotoreporteri mogli vidjeti na desetak sekundi dok su napuštali hotel i zajedno ulazili u automobil. Pred hotelom se okupilo oko 150 fotoreportera s teleobjektivima, koji su znali da će se to dogoditi jer su bili diskretno upozoreni iz Charlesove palače.

Na brak Charlesa i Camille nije trebalo pripremiti samo britansku javnost nego i britansku kraljicu. Elizabeta II. nije blagonaklono gledala na tu ljubav i godinama se nije željela vidjeti s Camillom Parker-Bowles. Na nagovor Kraljice Majke, Elizabeta II. 3. lipnja 2000. ipak se sastala s Camillom. Taj se susret u britanskim monarhističkim krugovima smatrao iznimno važnim i još jednim korakom prema rehabilitaciji Camille Parker-Bowles. Sastale su se u palači Highgrove izvan Londona, u kojoj princ Charles živi dobar dio godine. On je organizirao večeru za stotinjak uzvanika u povodu 60. rođendana svog prijatelja, bivšeg grčkog kralja Konstantina. Kraljica je znala da je na večeru pozvana i Camilla. Njih dvije su prije večere privatno razgovarale petnaest minuta, a potom se pridružile gostima. Nekoliko dana poslije, očito uz kraljičino odobrenje, Camila Parker-Bowles prvi put je pratila Charlesa u službenoj prilici, i to na svečanom prijemu dobrotvorne organizacije kojoj je Charles sponzor 20. lipnja 2000.

Nakon toga sve češće su se pojavljivali u javnosti, a godinu dana poslije, 26. lipnja 2001., prvi su se put javno poljubili. Tog dana on je došao na javni skup kojemu je ona bila domaćin. Kao pokrovitelj britanskog Nacionalnog društva za osteoporozu, organizirala je primanje u povodu njegove 15. godišnjice. Kad je Charles došao na primanje, pred svima je zagrlio Camillu Parker-Bowles i poljubio je u oba obraza.

S pažnjom se pratilo kako će se kraljica odnositi prema Camilli 2000. tokom proslave svog zlatnog jubileja. Prema njoj je napravila jednu jedinu gestu. Uputila joj je poziv da bude njena gošća na jednoj od brojnih službenih svečanosti, i to na koncertu što je u sklopu proslave 50. godišnjice stupanja na prijestolje održan u Buckinghamskoj palači.

Bio je to prvi kraljičin službeni poziv Camilli u kraljevsku palaču, koji se tumačio kao znak da je kraljica, nakon toliko pritisaka sina, možda čak i prihvatila mogućnost da se Charles s njome oženi. Camilla Parker-Bowles bila je među 120 uzvanika koji su se pridružili kraljici u kraljevskoj loži na koncertu čije su glavne zvijezde bili operna pjevačica Kiri Te Kanawa, čelist Mstislav Rostropovič te pjevački duo Robert Alagna i Angela Gheorghiu. Koncert je u vrtu kraljevske palače pratilo 12.000 ljudi.

Charles je uporno radio na velikom planu da na kraju ipak oženi Camillu Parker-Bowles. Uz navikavanje javnosti na njihovu vezu, poduzeo je i korake da se razriješe sporna pravna, vjerska i dinastička pitanja u vezi s vjenčanjem. Na početku se otvorilo osnovno pitanje ? mogu li se oni uopće vjenčati. Naime, kada jednom postane britanski kralj, Charles će ujedno postati poglavar Anglikanske crkve, a ona ima vrlo stroge propise kad je u pitanju brak njena poglavara. Svojim poglavarima Anglikanska crkva ne priznaje pravo na razvod. Formalno, Charles se ipak može oženiti jer je princeza Diana, s kojom se on 1993. razveo, nije živa pa se smatra udovcem, a ne razvedenim muškarcem. Problem je što će to i Camilli Parker-Bowles biti drugi brak, te što je njen prvi suprug još živ. Čini se da je vrh Anglikanske crkve ipak odobrio taj brak, ali uz neka ograničenja. To neće biti crkveni, nego civilni brak. Oni će se doduše vjenčati u kapeli u dvorcu Windsor, ali će biti civilno vjenčani u vrlo kratkoj ceremoniji. Nakon toga prijeći će u drugu prostoriju, gdje će nadbiskup od Canterburyja održati molitvu za mladence, čime će Crkva dati blagoslov toj civilnoj vezi.

No, Crkva je postavila još jednu restrikciju kad je riječ o Camilli Parker-Bowles. Činjenica da je razvedena onemogućava joj da vjenčanjem stekne punopravni status supruge prestolonasljednika s pravom da – kad Charles stupi na prijestolje – dobije titulu kraljice. Raspuštenica ne može biti britanska kraljica, drži Anglikanska crkva. Morat će se zadovoljiti titulom kraljeve supruge. Zbog toga neće dobiti ni najviši status “vaše kraljevsko veličanstvo”, nego samo “vaše kraljevsko visočanstvo”. Usto, neće poput Diane ponijeti titulu princeze od Walesa, nego titulu vojvotkinje od Cornwalla. Kad Charles postane kralj, ona će imati titulu “princeze kraljeve supruge”.

Za takav aranžman zauzimala se iz dinastičkih razloga i kraljica Elizabeta II., ali i premijer Tony Blair. Britanci se na kraju moraju pomiriti s tim da Charlesu treba dopustiti da se vjenča osobom koju voli, pa makar to bila omrznuta Camilla Parker-Bowles. A budući da bi tek manji broj Bitanaca prihvatio Camillu kao buduću kraljicu, i Blair je pri svojoj odluci o tome morao voditi računa.

Britanska javnost preko brojnih knjiga i pisanja tabloida više nego dobro poznaje Camillu i njenu ulogu u Charlesovu životu, a posebno u razbijanju njegova braka s Dianom. Charlesov napor da popravi njen imidž nije dao mnogo ploda, pa su se s tim i on i ona morali pomiriti.

U posljednje vrijeme dosta se u tisku spekuliralo o njihovoj vezi. Tvrdilo se da Charles i Camilla čekaju da bude dovršen izvještaj o Dianinoj pogibiji na temelju detaljne istrage visokog djelatnika britanske policije. Taj je slučaj svojedobno istražila francuska policija, te zaključila da je riječ o nesretnom slučaju, ali u Velikoj Britaniji pojavile su se sumnje kako je riječ o uroti i ubojstvu. To je najviše širio egipatski bogataš Mohammed al-Fayed, vlasnik londonske robne kuće Harrods i otac Dianina zadnjeg ljubavnika Dodija al-Fayeda, koji je s njom poginuo. Fayed stariji čak je tvrdio da iza urote stoje kraljičin suprug princ Philip i britanska tajna služba. Po završetku francuske istrage, koja je sve to demantirala, pokrenuta je britanska kako bi britanske vlasti službeno stavile točku na taj slučaj.

Tvrdilo se da će Charles i Camilla svoje vjenčanje najaviti nakon što bude objavljen taj izvještaj, za nekoliko mjeseci. Po tim tvrdnjama oni se nisu namjeravali vjenčati prije jeseni, a možda čak i sljedeće godine. Pojedini mediji tvrde da su se požurili na njezino insistiranje, i to zbog najnovije afere. Naime britanski je parlament najavio istragu o tome plaća li Charles državnim novcem svojoj ljubavnici Camilli Parker-Bowles tajnicu, vozača, tjelohranitelje i ured u vlastitoj palači, što ne bi smio. Navodno je Camilla, koja je uvijek u toj vezi imala dominantnu ulogu, natjerala Charlesa da sve te afere jednom zauvijek uguši vjenčanjem, kojim će ona postati njegova supruga i dobiti kakav-takav službeni status i unutar dinastije. Zato je on pred nju kleknuo i postavio sudbonosno pitanje, na koje je ona odgovorila “Da!”

Komentiraj

Source:Maroje Mihovilović