KRALJ ROMSKE GLAZBE: Prije 12 godina umro je Šaban Bajramović

Indira Gandhi proglasila ga je u Indiji kraljem romske glazbe, a časopis Time jednim od deset najboljih blues pjevača na svijetu. Šaban Bajramović, rođen u Nišu, u dugačkoj je karijeri skladao 700 pjesama i objavio 20 albuma, a njegova izvedba pjesme “Đelem đelem” proglašena je himnom svih Roma svijeta.

U Americi, gdje je bio šest puta, držao je i po tri koncerta dnevno.

“Amerika je pravi raj na zemlji. Jede se, pije, niko ne mora da radi, svi žive od socijalne pomoći. Amerikanci uopšte ne rade, nego Kinezi, Gvinejci, Portugalci… Očistili su Indijance, ali su zato doveli druge ljude”, smatrao je Šaban koji je ovu veliku zemlju opjevao kao prokletu.
“Poslednji put sam tamo bio sa ženom, i kad je trebalo da pođemo, ja joj kažem da napuštamo raj i idemo u pakao. A ona meni kaže: Ajmo, Šale, u naš pakao, tamo su nam deca. Mnogo mi se sviđa tamo, ali nikada nisam ni pomislio da se ne vratim.

Pevao sam uvek samo istinu: kako se razvode naše Cigani, kako boluju, umiru od raznih boljki, kako je nekog ostavila žena ili kako se kockao, pa je propao. Nisam morao ništa da izmišljam, samo sam pisao o onome što sam svakodnevno viđao. Prođem ulicom, gledam oko sebe i napišem kompoziciju. Sve je bilo tako prosto rečeno, da su to svi voleli.”

Komentiraj