‘Kralj hrvatskog mjuzikla’: Alfiju Kabilju Nagrada Camille za životno djelo ECSA-e

Dodjela Nagrada Camille, koju dodjeljuje Europski savez skladatelja i tekstopisaca (ECSA) najboljim skladateljima filmske i audio-vizualne glazbe, održat će se 27. rujna u Splitu, a dobitnik ovogodišnje nagrade za životno djelo hrvatski je skladatelj Alfi Kabiljo.

Dodjela Nagrade Camille održat će se 27. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu u okviru Generalne skupštine ECSA-e čiji je domaćin Hrvatsko društvo skladatelja, a događaj organizira ECSA – Europski savez skladatelja i tekstopisaca uz potporu EU programa Kreativna Europa te u suradnji sa Studio orkestrom glazbene snimateljske kuće FAME i OTICONS, Europskom agencijom za filmske skladatelje.

Kako se ističe u priopćenju, dodjeljujući nagradu Alfiju Kabilju “ECSA želi odati počast njegovoj uspješnoj karijeri koja traje već pola stoljeća, s više odo 40 filmova i 100 televizijskih serija”.

ECSA “vjeruje da sposobnost gospodina Kabilja da tijekom godina radi u toliko glazbenih žanrova, uz održavanje tako visoke razine profesionalizma i umjetničkog integriteta, služi kao primjer cijeloj zajednici stvaratelja audiovizualne glazbe”, dodaje se u obrazloženju.

Na dodjeli nagrada uživo će se izvesti izbor najboljih Kabiljovih filmskih i televizijskih glazbenih ostvarenja.

Uz nagradu za životno djelo, ove će se godine dodijeliti nagrade u kategorijama filmske glazbe, glazbe za dugometražni dokumentarni film i originalne glazbe za dramsku seriju.

Za filmsku glazbu nominirani su Michele Braga i Gabriele Mainetti (Italija) za “Freaks Out” u režiji Gabrielea Mainettija, Jenny Rossander (Danska) za “Venuseffekten” u režiji Anne Emme Haudal i Johan Söderqvist (Švedska) za “Utvandrarna (Emigranti)” u režiji Erika Poppea.

U kategoriji dokumentarnog filma nominirani su Nainita Desai (UK) za “The reason I jump” u režiji Jerryja Rothwella, Lisa Nordström (Švedska) za “Djecu neprijatelja” u režiji Gorkija Glaser-Müllera i Flemming Nordkrog (Danska) za “Male galaksije”, u režiji Maxa Kestnera.

U kategoriji dramske serije nominirani su Manel Santisteban i Iván Martínez Lacámara (Španjolska) za “La casa de papel” (5. sezona) u režiji Jesúsa Colmenara, Roman Kariolou (Austrija) za “Bečku krv” u režiji Roberta Dornhelma i Umuta Daga te Dominik Scherrer (Švicarska) za “The Serpent” u režiji Hansa Herbotsa i Toma Shanklanda.

O dobitnicima nagrada odlučit će međunarodni žiri u kojemu su Miriam Cutler (SAD), Victor Reyes (Španjolska), Tuomas Kantelinen (Finska) i Florencia di Concilio (Urugvaj, Francuska).

Europski savez skladatelja i tekstopisca (ECSA) sastoji se od mreže od više od 55 organizacija skladatelja i tekstopisaca iz 27 zemalja koje zajedno rade na poboljšanju društvenog i ekonomskog razvoja glazbenog stvaralaštva u Europi kroz jednake komercijalne uvjete za skladatelje i tekstopisce.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]