Krajem mjeseca prelazimo na ljetno računanje vremena

Matija Habljak/PIXSELL

Europska komisija donijela je odluku o ukidanju zimskog i ljetnog računanja vremena te će, mijenjanje sata, prema procjenama, najkasnije u naredne dvije ukinuti i sve članice EU. Time će sve članice tijekom cijele godine imati jedinstveno vrijeme.

Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta početkom mjeseca predložio je da članice EU-a koje žele zadržati ljetno računanje vremena posljednji put kazaljke sata pomaknu posljednje nedjelje u ožujku 2021., a one koje žele “zimsko” to učine posljednje nedjelje u listopadu iste godine.

Europski parlament je u svojoj rezoluciji prošle godine upozorio da je potrebno je izbjeći niz različitih vremenskih zona zbog sklonosti država članica zimskom ili ljetnom računanju vremena kao standardnom vremenu jer bi to dovelo do veće neusklađenosti na unutarnjem tržištu, a time bi se dodatno zakompliciralo prekograničnu trgovinu, promet, komunikaciju i putovanja unutar unutarnjeg tržišta.

Ali, dok ne dobijemo jedinstveno vrijeme, pred nama je novo pomicanje sata. Ljetno računanje vremena počinje zadnji vikend ožujka, u 2 sata, pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unaprijed.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner