KRAJ ŠKOLSKE I AKADEMSKE GODINE: Braniteljske stipendije još nisu dodijeljene

Petar Glebov/PIXSELL

Iako je školska i akademska godina 2015./16. već gotovo završila, još nisu objavljeni rezultati natječaja za dodjelu Braniteljskih stipendija za nju, zbog čega su hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i njihova djeca – učenici srednjih škola, studenti i poslijediplomanti prijavljeni za braniteljske stipendije, na društvenim mrežama pozvali na rješavanje toga gorućeg problema.

Na društvenim mrežama hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji osnovali su skupinu kako bi upozorili na sporu i neefikasnu birokraciju koja rješava dodjelom braniteljskih stipendija.

Rezultati natječaja za dodjelu stipendija, koje dodjeljuje Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, još uvijek nisu objavljeni iako je tekuća školska i akademska godina pri kraju a sam natječaj objavljen još u prosincu 2015., stoji u priopćenju grupe koju su na društvenim mrežama pod nazivom “Braniteljske stipendije” osnovali studenti, učenici i njihovi roditelji.

Potpisnici ističu kako se “iz godine u godinu ponavlja ista situacija, te svake godine rezultati budu objavljeni sve kasnije i kasnije”.

Nakon što mjesecima, bez zadovoljavajuće odgovora, šalju upite nadležnome ministarstvu, kao i ministru, prijavljeni na natječaj strahuju da “od stipendija neće biti ništa”.

Zato  pozivaju odgovorne da “stanu na kraj sporoj, neefikasnoj, lošoj, katastrofalnoj i za sve nas ponižavajućoj birokraciji u Hrvatskoj”, kako se takva situacija više ne bi ponavljaljala.

“Smisao braniteljskih stipendije je pomoć učenicima i studentima, nezaposlenim roditeljima koji nemaju što dati svojoj djeci. Nama kao studentima i učenicima, te roditeljima istih, to je egzistencijalno pitanje”, ističe se u priopćenju poslanog u ime svih prijavljenih na Natječaj.

“Cijelo se vrijeme pitamo zašto se svake godine ponavlja ista situacija te zašto su djeca branitelja na zadnjem mjestu, a 90-ih su naši očevi bili na prvoj crti. Isto tako smo ogorčeni što se mjesečni iznos stipendije s tisuću kuna spustio na svega 500 kuna”, dodaje se.

Komentiraj