Krađa zlata i novca iz policijskog sefa: Potvrđena kazna od šest godina zatvora za Željka Dolačkog

Vrhovni sud u četvrtak je potvrdio kaznu od šest godina zatvora bivšem šefu kaznu od šest godina zatvora, zbog krađe zlata i novca iz sefa u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije.

“Vrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbe stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za zlouporabu položaja i ovlasti i osuđen na kaznu zatvora 6 (šest) godina. Oduzeta mu je imovinska korist i mora isplatiti Republici Hrvatskoj 3.327.989,00 kuna.

Optuženik je osuđen jer je kao visoko pozicionirani policijski službenik iskoristio svoj položaj. Bili su mu dostupni privremeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada pa tako i novac i zlato u metalnom sefu (kasi) u njegovom uredu. Novac i zlato u vrijednosti najmanje 3.327.989,00 kuna uzeo je za sebe. Kako bi to prikrio, inscenirao je provalu u jedan ured i provalnu krađu u svoj ured i metalni sef, sve u zgradi policijske uprave.

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da kazna na koju je optuženik osuđen nije ni prestroga niti preblaga nego pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti. Pravilno su kao olakotne okolnosti cijenjenje osobne prilike optuženika, odnosno činjenica da je oženjen i otac troje djece. Iako je do sada neosuđivan, od ovako visoko pozicioniranog policijskog službenika neosuđivanost se i očekuje pa ta okolnost ovdje ne smije imati znatan utjecaj na odmjeravanje visine kazne. S druge strane, kao otegotno je cijenjeno da je optuženik svojim postupkom nanio sramotu policiji koja je upravo zadužena za sprečavanje kriminalnih aktivnosti. Njegov postupak ima utjecaj i na povjerenje građana u tu instituciju. Način počinjenja kaznenog djela u kojem je podmetao materijalne dokaze radi odvraćanja istrage prema sebi upućuje na određen stupanj drskosti i potpuno nekritičan odnos prema počinjenom kaznenom djelu.

Ovako izrečena kazna primjerena je težini i okolnostima počinjenog kaznenog djela i osobi optuženika. Takvom će se kaznom ostvariti svrha kažnjavanja i u dostatnoj mjeri izraziti odgovarajući prijekor društva prema takvim kaznenim djelima. Ujedno će se upozoriti drugi građani da se klone sličnih postupaka”, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Bivši šef krim-policije u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom prošle je fodine ustvrdio da je žrtva namještaljke, osvete bivših kolega i Uskoka. Ocijenio je da se zamjerio Šašiću jer nije htio teretiti bivšu županijsku državnu odvjetnicu Željku Pokupec te je prvi put rekao kako je bivši tužitelj od njega tražio da stornira kaznene prijave protiv njegovog sina. ”Ne postoji nijedan dokaz koji tereti mene kao počinitelja provale u sef. Ja sam žrtva namještaljke, političkog progona jer je osim mene smijenjeno nekoliko rukovoditelja u PU zagrebačkoj i na razini Ravnateljstva policije. Ja znam da nisam kriv”, kazao je tada Dolački.

Dolački se na izdržavanje zatvorske kazne javio početkom veljače 2019. godine nakon što dva dana nakon izricanja nepravomoćne presude nije bio dostupan pravosudnim i policijskim tijelima.

Potraga za Dolačkim pokrenuta je nakon što se nije pojavio na izricanju presude na zagrebačkom Županijskom sudu koji ga je u odsutnosti nepravomoćno osudio na šest godina zatvora te povrat 3,3 milijuna kuna zbog krađe zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura iz policijskog sefa koji nikada nisu pronađeni.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je da je tijekom suđenja nedvojbeno utvrđeno da je Dolački počinio sve za što ga je Uskok teretio u optužnici te da je sve potkrijepljeno iskazima svjedoka i vještaka.

 

Komentiraj