KOZLEVAC: “Za oboljele turiste poznat je protokol postupanja”

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac u utorak je za HRT objasnio kakav je protokol sa zaraženim turistima.

Na pitanje znaju li se protokoli u turističkim objektima kako će se postupati u slučaju zaraženih gostiju, Kozlevac je rekao da se točno zna kako će se postupiti sa svakim gostom, bez obzira na to bio on u hotelu, turističkom naselju, kod privatnog iznajmljivača.

“Ako je gost pozitivan na koronavirus onda ga se zbrinjava u bolnici. Kontakti se stavljaju u samoizolaciju, ali se odmah počinje postupak repatrijacije, odnosno vraćanje u matičnu državu”, rekao je.

Dodai je da se na području Istarske županije širi mreža turisutičkih ambulanti. Očekuje od Nacionalnog stožera, odnosno od Ministarstva zdravstva da im uputi devet medicinskih sestara i šest liječnika koji će biti raspoređeni u turističkim kućama. Naglasio je da je na području svakog grada u županiji za potrebe samoizolacije stavljeno na dispoziciju nekoliko smještajnih jedinica.

“Ako nam se dogodi nekoliko žarišta i ako imamo nekotrolirani protok virusa među našom populacijom, onda bi tek bili u problemu”, kazao je.

Komentiraj