KOZLEVAC: “Sve je živnulo, turisti nas ne ugrožavaju. Uspijevamo ‘poklopiti’ virus”

 

Načelnik istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac u nedjelju je komentirao epidemiološku situaciju oko koronavirusa u Istri, kao i velik broj turita, kojih je trenutno u Istri više od 150 tisuća.

“Mi smo se svi zajedno opredijelili da ćemo otvoriti društvo, gospodarstvo i paralelno s time se boriti s pojavom virusa i za sada to uspješno odrađujemo. Mjere smo donijeli, izazivale su i prijepore, još uvijek ih izazivaju kod određenih struktura ljudi, ali ova situacija sada nam daje za pravo. Sve je živnulo, sve radi i sve to je u cilju da ovu jesen i zimu prebolimo što lakše. Za sada uspijevamo ‘poklapati’ virus, uloviti sve kontakte i točno znamo izvore virusa”, rekao je Kozlevac.

Dodao je da situacija nije van kontrole. “Nadam se da ćemo što duže uspijeti to raditi. Otvorenost, mobilnost je velika preko 150.000 turista je danas u Istri. Turisti nas ne ugrožavaju, svi zaraženi su domaći ljudi”, rekao je za RTL.

Da bismo uspješno odradili sezonu najbitnija je, ističe Kozlevac, samodisciplina. “Samodisciplina građana kao u trećem, četvrtom i petom mjesecu. Pozivam sve da se pridržavamo tri osnovne mjere: fizička distanca, higijena i nošenje maski kada smo u zatvorenom prostoru. Ako se toga pridržavamo zaustavit ćemo širenje virusa i situacija će biti prihvatljiva. Ako se nećemo pridržavati ugrožavamo i turističku sezonu i gospdoarstvo i bit će nam puno gore. Daljnjih zatvaranja ne bi trebalo biti, a neke mjere treba korigirati”, zaključio je Kozlevac.

Komentiraj