Kozlevac: “Prijepora nema. Nacionalni stožer odlučuje, ali tražimo regionalni pristup”

Salvu reakcija izazvala je najava istarskog stožera da će 1. ožujka otvoriti terase kafića. Premijer je kazao kako se radi o politikantstvu i poručio da nijedan lokalni stožer ne bi smio relaksirati mjere bez konzultacije s Nacionalnim stožerom. Davor Božinović je kazao kako se radi o ‘bildanju mišića’. Što se dogodilo, za HRT objasnio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

“Već 12 mjeseci radimo po istom principu i na isti način. Sve odluke i prijedlozi utemeljeni su isključivo na struci i epidemiološkoj procjeni. Tako je i sada. S epidemiolozima i Cehom ugostitelja dogovorili smo da ćemo idući tjedan, ako nam dozvoli epidemiološko stanje – zatražiti otvaranje terasa kafića. U eteru se našlo ‘Istra otvara kafiće’. Precizno smo napisali, znamo prodeduru. Legalisti smo, tražiti se može, predlagati se može a na Nacionalnom stožeru je da donese odluku”, kazao je Dino Kozlevac. Dodao je kako je logično da lokalni stožer i epidemiolozi ima ‘jaču procjenu stanja’ i da mogu predložiti otpuštanje.

Naglasio je kako je priopćenje poslano medijima o prijedlogu – bilo precizno napisano. “Sve što je poslije u eteru bilo – ‘ratovi stožera i slično’ . mogu samo kazati da nema nikakvih prijepora. Odlično surađujemo i sa Nacionalnim stožerom i načenikom stožera Božinovićem i zahvaljujem im na razumijevanju”, poručio je Kozlevac. Međutim, dodao je: “Očekujemo regionalni pristup”.

“Prošle smo se godine borili da nas EU i susjedi uvaže po županijama. To je jedino ispravno i tako će biti. Nije upitna ovlast za procjenjivanje i predlaganje. Upitan je tajming, ali imamo međusobno razumijevanje s Nacionalnim stožerom. Nema nikakvog prijepora da idemo dalje, poručio je Kozlevac. Izrazio je zadovoljstvo neslužbenim najavama za opuštanjem mjera. Istra je u situaciji da te mjere može prihvatiti 1. ožujka, dodao je.
Podsjetio je da je Istra sa zadrškom pratila popuštanje mjera vezano za škole i ostalo te naglasio da je takvo njihovo konzervativno procjenjivanje doprinijelo da imaju povoljnu epidemiološku situaciju. Još je jednom naglasio kako se radi o prijedlogu da se otvore terase, a ne prostori kafića i restorana te da je u jednom trenutku Istra bila jedina Covid-free zona u Europi.

“Istra ne može sebi dopustiti da izgubi još jednu sezonu”, naglasio je Kozlevac. “Svi su toga svjesni, svi smo na istom zadatku i moramo je dočekati spremni”, dodao je. Opet je naglasio kako se poštuje subordinacija lokalnog stožera. Prijepore, za koje tvrdi da ih nije bilo, nazvao je “šumovima u komunikaciji”.

Komentiraj