Patrik Macek/PIXSELL

KOVAČIĆ ‘Mi smo podijeljeno društvo, a 20-ak godina nakon rata, ovoliko mržnje ne bi trebalo biti’

Ivan Kovačić, potpredsjednik Vlade i ministar uprave, nešto poslije 11 sati započeo je konferenciju za novinare povodom njegova sukoba s HDZ-ovim zastupnikom Josipom Đakićem.

Podsjetimo, Kovačićev glavni savjetnik u subotu je navečer za Slobodnu Dalmaciju rekao kako će Kovačić podnijeti ostavku ako mu se Plenković i Đakić ne ispričaju. Isto je ponovio i u razgovoru za Index. Rekao je kako je ova ministrova odluka reakcija na istupe dijela HDZ-ovaca, točnije šefa HVIDR-e Josipa Đakića, koji je imenovanje Višnje Tafre i Vesne Nađ Kovačićevim suradnicama u Ministarstvu uprave javno nazvao “podlom odlukom”.

Jučer se situacija smirila. Plenković je dao podršku Kovačiću. Međutim, Kovačić je jutros sazvao konferenciju za medije.

“Nakon dva dana, ovo je prva moja izjava. Ja bih se na početku ispričao medijima. Ovo je prva moja izjava nakon što je izašla izjava gospodina Relkovića. Ta izjava je rezultat našeg razgovora, ali mediji su dosta stvari objasnili svatko na svoj način”, započeo je Kovačić.

“Ja nisam tražio ispriku gospodina Đakića, mislim da se on nema što ispričavati. Nažalost, mi smo podijeljeno društvo, a 20-ak godina nakon rata, ovoliko mržnje ne bi trebalo biti. Neka skupina koja se bori za svoja prava, ne bori se za svoja prava, već se bori za to da mrzi drugoga”, rekao je Kovačić.

“Što se tiče ovog aktualnog slučaja, ja sam želio zaštiti identitet dviju gospođa koje se nalaze na službeničkim radnim mjestima”, rekao je Kovačić.

“U ovo ministarstvo nisam došao da bih radio reforme tipa lova na vještice ili kidanja glava nekim službenicima. Ponavljam, dvije djelatnice su obične službenice. Ukoliko su sužbenici krivi za Vladinu politiku, onda je to sramota”, rekao je Kovačić.

“Dok sam ja u Ministarstvu uprave, one će imati jednake uvjete kao i svi ostali zaposlenici dok obavljaju svoje dnevne zadaće. Hrvatska je europska zemlja 21. stoljeća, volio bih da tako i ostane”, zaključio je Kovačić.

Na to se nadovezao Relković.

“Nisam mislio da ću raditi s čovjekom kojemu politika nije dotakla čovječnost. On je izabran, on brzo reagira, ali uvijek s dostojanstvom”, nahvalio je Relković Kovačića.

“Niti jedan događaj u ovom ministarstvu nije napravljen kontra HDZ-a, niti je ijedan potez napravljen da bi se zaštitio Most. Nama je to bio samo alat za bolju Hrvatsku, za Hrvatsku koja prema svakom čovjeku treba biti jednaka. Naravno da smo dočekali probleme zbog nekih ploča i natpisa”, rekao je Relković.

“Molim vas da nađete iz moje mladosti jesam li ispjevao ijedan redak bilo kakve ustaške pjesme, molim vas pretražite cijeli moj život. Jesam li ikada izrekao sintagmu koju sada neću izreći, vi znate koju. Ja bi taj problem riješio na prvom sastanku. Ali Bauk je imao četiri godine. Sve prijašnje vlade, lijeve, desne, ti statuti su od devedesetih”, govorio je Relković u svoje ime.

“Neka Bauk pronađe snimke svojih prijatelja i zastupnika kako pjevaju neke pjesme”, dodao je Relković.

Konferenciju je zaključio Kovačić. Rekao je da prvo idu u Vladu te će potom pričati s novinarima.

Komentiraj