Danas je na Općinskom sudu u Zadru počelo suđenje 31-godišnjem Darku Kovačeviću, koji je optužen da je premlatio 18-godišnju djevojku u jednom zadarskom kafiću u lipnju ove godine.

Kovačević, zvani Daruvarac, doveden je u lisicama iz zadarskog pritvora, a u sudnici se pojavila i 18-godišnja djevojka iz Zadra, koju u ovom postupku zastupa zadarski odvjetnik Milan Petričić.

Kovačevićev odvjetnik Andrej Korljan zatražio je od Vrhovnog suda izuzeće zadarskog suda zbog atmosfere linča koju su stvorili novinari, a nakon toga zatražio je i izuzeće suca Šimića, predsjednice suda Ane Mišlov i predsjednika Županijskog suda Borisa Babića, piše Zadarski.hr.

“Ovaj postupak je od početka opterećen velikim interesom medija. Nasilje se ne smije tolerirati, no u javnosti je optuženik prikazan kao najveći zločinac i stvorena je atmosfera linča. Očekuje se njegova drakonska kazna. U takvoj atmosferi se teško može biti nepristran”, rekao je Korljan tražeći da se postupak prebaci na Općinski sud u Šibeniku.

Odvjetnik, naime, tvrdi da je 11. rujna oko 11 sati ujutro raspravni sudac Tomislav Šimić posjetio Daruvarca u zatvorskoj ćeliji broj 4 zatvora u Zadru direktno mu se obrativši riječima kako će mu on suditi te da on i njegov branitelj slučajno ne traže odgode ili izlike za suđenje.

“Tom prigodom sudac Šimić direktno se obratio okrivljeniku ispred njegovih zatvorskih cimera te u nazočnosti pravosudnog policajca. Okrivljenik je ostao zatečen ovakvim postupanjem raspravnog suca, shvatio ga na neki način kao prijetnju koja je kod njega apsolutno stvorila dojam pristranosti suca i izazvala sumnju da pred tim sucem može imati pravično suđenje”, rekao je odvjetnik.

Sudac Šimić je kazao da mediji ne utječu na njegovu pristranost.

“Razlog zbog čega ovo obrana radi jest u činjenici što maksimalno trajanje pritvora istječe 14. prosinca i ako do tada ne bude donesena prvostupanjska presuda. U slučaju da bi presuda bila osuđujuća i pravomoćna, ne bi izašao iz zatvora, nego bi odmah nastavio s odsluživanjem kazne. Da je išlo na Vrhovni sud, predmet bi tamo bio nekoliko mjeseci i kazneni postupak ne bi završio do izlaska iz zatvora. Jedini im je cilj da zatvorenik što prije izađe iz zatvora”, kazao je sudac.

Komentiraj