Kovač: “Vučić je pritisnut novom realnošću, zato je odabrao Žigmanova”

Bivši ministar vanjskih poslova, Miro Kovač,  komentirao je u nedjelju summit Krimske platforme koji će se održati u Zagrebu, odluku srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da predstavnik hrvatske manjine, Tomislav Žigmanov, bude ministar u novoj vladi Ane Brnabić.

Krimska platforma u Zagrebu

“Ima više razina te plaftorme, jedna je parlamentarna koja je važna jer parlamenti biraju vlade, u našem slučaju je to pozitivno, lijepo, da dolazi i predsjednica američkog Zastupničkog doma Pelosi, to pokazuje da je Hrvatska na strani političkog Zapada i da podržava povratak okupiranih teritorija Ukrajini”, rekao je.

Osvrnuo se i na neslaganje premijera i predsjednika oko Ukrajine te je rekao kako njihov sukob ne ostavlja lijep dojam.

“Hrvatska zbog toga nije ugrožena na vanjskopolitičkom planu, ali ne ostavlja lijep dojam. Nismo presudna karika u međunarodnoj zajednici za rješavanje rata Rusije protiv Ukrajine, tako da tu nema velike štete, ali nije dobro za funkcioniranje sustava ni zbog klime u društvu. Ljudi mi kažu da im je dojadilo to sve skupa, taj prijepor, javno neslaganje. Treba saslušati taj glas naroda. Ti prijepori i javno neslaganje postao je začarani krug i treba se izdići iznad toga”, izjavio je za N1.

Cilj summita Krimske platforme u Zagrebu je simbolika

“To je jedna poruka jedinstva političkog Zapada, iza čega i Hrvatska stoji, na parlamentarnom nivou. Ta deklaracija neće promijeniti tijek rata Rusije protiv Ukrajine, ali je riječ o simbolici, govorimo da smo jedinstveni u tome da želimo da Ukrajina bude suverena na svom teritoriju. To je lijepa i dobra stvar i dobro je da se održava u Hrvatskoj”, pojasnio je.

Potez Aleksandra Vučića i ministarska pozicija Tomislava Žigmanova

“Volio bih vjerovati da je Vučić napokon progledao, da je shvatio realnost da put prema Europskoj uniji ne može voditi samo preko Budimpešte, Stockholma, Berlina, Pariza, nego i preko Zagreba. A tu ulogu igra i naša manjina u Srbiji, konkretno u Vojvodini, i vrijeme je da se njen status napokon poboljša”, rekao je ali je isto tako izrazio nadu da će Žigmanov kao član vlade u Srbiji pridonijeti poboljšanju dijaloga dviju zemalja, rješavanje pitanja nestalih i statusa hrvatske manjine, odnosno da hrvatska manjina dobije zajamčeno mjesto u parlamentu Srbije. Napomenuo je i to kako je Vučić pritisnut novom realnošću te da je zbog toga povukao taj potez.

 

Komentiraj