KOVAČ “Slovenci su racionalni i neće primijeniti arbitražu”

HINA/ Denis CERIĆ

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova i saborski zastupnik HDZ-a Miro Kovač u srijedu je za N1 komentirao jučerašnji sastanak premijera Hrvatske i Slovenije, Andreja Plenkovića Mire Cerara u zagrebu.

“Ja sam taj sastanak doživio kao jedan od pozitivnih susreta u relaksiranju odnosa. Bitno da se razgovara, ali nisam očekivao previše. Mi smo vezani odlukom Hrvatskog sabora, a Slovenija se drži arbitraže”, rekao je dodajući da je bitno da postoji dijalog i da je Cerar ipak došao u Zagreb.

“On drži poziciju svoju i svoje vlade i države, da se mora implementirati arbitraža koja se ne može implementirati, a mi poručujemo da postoji Hrvatski sabor i da moramo pregovarati i naći rješenje dvostranim sporazumom. To je jedini put”, rekao je.

Slovenija ističe da 29. prosinca kreće primjena arbitraže. “Ja ne znam što slovenska strana misli tada početi implementirati, na koje oni sve mjere misle. Ako se to odnosi na Piranski zaljev i na zadiranje u onaj dio zaljeva gdje granica nije dogovorena između dviju strana. To za Hrvatsku nije prihvatljivo i to se, čini mi se, neće ni dogoditi. Oni su tu racionalni, ne čini mi se da će Slovenija prevršiti mjeru i implementirati nešto što ne smije implementirati”, poručio je.

Komentiraj