Kovač: Pusić nije kontaktirala predsjednika vlade zbog kandidature

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kazao je za Glas Slavonije kako bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koliko je njemu poznato, nije kontaktirala novog premijera zbog kandidature za mjesto glavne tajnice UN-a.

“Koliko mi je poznato gospođa Pusić dosad nije kontaktirala predsjednika vlade Tihomora Oreškovića”, kazao je ministar Kovač u intervjuu objavljenom u subotu podsjećajući da je Vesna Pusić kandidatkinja koju je istaknuo bivši premijer Zoran Milanović, to jest njegova vlada, nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić, bivša šefica hrvatske diplomacije, otvorila je početkom mjeseca službenu internetsku stranicu posvećenu svojoj kandidaturi za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda.

Pusić je postala službena kandidatkinja 15. siječnja odlukom Milanovićeve vlade.

Ostali kandidati su bivši predsjedavajući Opće skupštine UN-a Srđan Kerim iz Makedonije, bivši crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić , direktorica UNESCO-a Irena Bokova iz Bugarske, bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk, bivša moldavska ministrica vanjskih poslova Natalia Gherman i bivši čelnik UNHCR-a Portugalac Antonio Guterres, bivša novozelandska premijerka Helen Clark.

Svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti mora se složiti oko kandidata kojeg će Vijeće predložiti Općoj skupštini UN. Vijeće sigurnosti predložit će samo jednog kandidata, iako je bila ideja da se ide s više kandidata pred Opću skupštinu.

Neformalni intervjui s kandidatima počet će sredinom travnja, a ime nasljednika Ban Ki-moona, čiji mandat završava na kraju 2016., mogao bi se znati u rujnu ove godine. Po nepisanom pravilu rotacije, koje nije nužno poštivati, kandidat iz regije istočne Europe na redu je za preuzimanje položaja glavnog tajnika.

Kandidatura Vesne Pusić izazvala je u Hrvatskoj burne reakcije. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u rujnu prošle godine da je vlada Zorana Milanovića trebala prepustiti odluku o hrvatskom kandidatu za glavnog tajnika ili tajnicu UN-a novoj vladi jer su izbori bili preblizu. Šef HDZ Tomislav Karamarko ustvrdio je u siječnju da nije ispoštovana procedura što se tiče njezinog imenovanja.

Komentiraj