Kovač posjetio Helmuta Kohla

HINA / MVEP

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač posjetio je u subotu u njegovu domu u Ludwigshafenu bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla, s kojim se, kako je rekao, složio da je dosadašnji način upravljanja izbjegličkom krizom nezadovoljavajući.

“Danas sam, u njegovu obiteljskom domu u Ludwigshafenu, posjetio Helmuta Kohla, bivšeg njemačkog saveznog kancelara, velikog Europljanina i osvjedočenog prijatelja Hrvatske. Unatoč zdravstvenim tegobama Helmut Kohl bio je izrazito vedar i dobro raspoložen”, rekao je Kovač.

Dodao je da se s “neumornim i možda najvećim Europljaninom današnjice” složio da je dosadašnji način upravljanja izbjegličkom i migrantskom krizom nezadovaljajući te da je “dovedena u pitanje sama opstojnost Europske unije”.

“Svojim građanima i svijetu Europska unija mora pokazati da je djelotvorna, da štiti efikasno svoje vanjske granice i da ima zajedničko rješenje. Potreban je angažman svih zemalja članica, ali pod europskom kapom. Moramo prestati djelovati provincijalno i napokon voditi svjetsku politiku”, rekao je Kovač.

Dodajući da se izbjeglička i migrantska kriza može jedino riješiti ako se posveti njezinim uzrocima, naglasio je da “Europska unija mora u prvom redu humanitarno i razvojno pomagati na licu mjesta, u zemljama i regijama pogođenima ratovima i političkim krizama”.

Kovač bi tijekom večeri trebao sudjelovati na tradicionalnoj dodjeli nagrada “Večernjakova domovnica” a tijekom jednodnevnog posjeta susreo se i s tamošnjim Hrvatima.

Komentiraj