Edina Zuko/PIXSELL

Kotromanović: Nećemo slati vojsku na granicu, a pozivam paničare da stanu na balun

Ministar obrane Ante Kotromanović rekao je u srijedu u Dubrovniku kako Hrvatska za sada nema potrebu slati vojsku na granicu kao što su učinili Slovenci, te istaknuo kako poziva ‘dežurne paničare da stanu na balun’ jer izbjeglice u Hrvatskoj nisu ukrali niti jaje.

 Odgovarajući na novinarske upite, ministar Kotormanović, koji u Dubrovniku sudjeluje na sastanku ministara obrane jugoistočne Europe, istaknuo je kako Hrvatska neće slati vojsku na granicu bez obzira na slovenski primjer.

”To je slovenska odluka, mi za sada nemamo potrebu za tim. Imamo dovoljno policijskih snaga koje mogu održavati red i mir u zemlji i na granici. Njihov motiv ne znam i nebitan mi je. Mi upravljamo krizom od početka i uz sve situacije i ponekad pojačan priljev izbjeglica koje dođu nekontrolirano u Makedoniju, pa u Srbiju, pa kod nas, mi smo se znali nositi s time. Pozivam sve dežurne paničare i one koji šire histeriju da stanu na balun i da se smire”, rekao je Kotromanović te dodao kako ”ti ljudi nisu ukrali nijedno jaje i nije bilo nikakvih problema”.

Istaknuo je kako se dosadašnji način rada u smislu rješavanja izbjegličke krize neće mijenjati sve dok Njemačka ne odluči zatvoriti granicu.

”Dok Njemačka prima izbjeglice mi ćemo na ovakav način raditi. Kad Njemačka kaže dosta, a znat ćemo nekoliko dana prije, onda ćemo se znati postaviti. U nedjelju je sastanak u Bruxellesu na koji će doći naš premijer, premijer Srbije, Makedonije, Austrije i Njemačke i tad ćemo znati koje su mogućnosti”, rekao je Kotromanović. Odgovarajući na novinarski upit hoće li vojska graditi ogradu na granici ako ipak dođe do toga, rekao je kako “ne zna tko će graditi ogradu”.

 

  • ”Nemamo pojma tko će graditi ogradu, ja ne mogu zamisliti da sada grade Nijemci žicu i ogradu, pa Austrijanci, pa Slovenci. Mađari su to već napravili, pa onda valjda Hrvati prema Srbiji, pa Srbi prema Makedoncima… Nema tu zajedničke europske politike. Netko treba preuzeti vodstvo, a mislim da Njemačka mora sada definirati politiku, a tome ćemo se svi morati podrediti”, rekao je Kotromanović.

 

Njegova kolegica iz Bosne i hercegovine, ministrica odbrane Marina Pendeš istaknula je u odgovoru na novinarske upite kako BiH ima planove u slučaju zatvaranja granica.

”Sigurno ćemo imati određenih problema ako ta izbjeglička kriza bude trajala dulje. Mi smo predvidjeli eventualno dva scenarija, da je priljev izbjeglica i migranata iz Srbije moguć na sjeveroistoku i jugoistoku. Ukoliko njihov priljev ne bude kontroliran to je opasno i za same izbjeglice jer je veliki broj površina BiH onečišćen minama, naročito na sjeveroistoku. Područja koja smo očistili od mina prošlogodišnje poplave su ponovno onečistile i to bi bio veliki sigurnosni izazov”, rekla je Pendeš.

Inače ministri obrane zemalja jugoistočne Europe u Dubrovniku su u srijedu potpisali sporazum o suradnji kojim su se obvezali na suradnju i pomaganje, a na sastanku se raspravljalo i o regionalnoj i obrambenoj suradnji, kao i zajedničkim projektima, ali i mogućim prijetnjama. Ovo je treći sveobuhvatni regionalni sastanak ministara obrane zemalja jugoistočne Europe, a prethodna dva održana su u Sloveniji i Crnoj Gori.

Komentiraj