Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

KOTROMANOVIĆ “Ne razumijem zašto se forsirala kupovina zrakoplova u Izraelu”

Bivši ministar obrane Ante Kotromanović u ponedjeljak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao probleme s kupovinom zrakoplova od Izraelaca zbog protivljenja američke administracije.

Kotromanović tvrdi da je prije godinu dana MORH prezentirao Odboru za obranu podatke o zemljama koje su dale ponudu za zrakoplove i da je tada američka administracija na više adresa rekla da to nema smisla ako nema privole Lockheed Martina.

“Ministarstvo je u tom trenutku znalo, ali očito su od Izraela imali uvjerenja da će oni to riješiti na svoj način. Lockheed Martin je privatna kompanija koja gleda svoje interese, to je normalno”, objasnio je Kotromanović.

Dodao je da su SAD Hrvatskoj partner te da su samo u njegovom mandatu donirali pola milijarde dolara te da bi bilo normalno da smo ses odlučili kupiti F-16 od Amerikanaca.

“Ako kupimo Barak bez softvera Izraelaca, to nije Barak nego obična platforma. To je pat pozicija. Bilo bi najbolje izaći iz tog posla. Nije loše to što se dogodilo. Avioni su stari 30 godina i mogu se dovesti u dobro stanje. Imamo vremena, ne treba žuriti. Žurilo se, željela se donijeti što brža odluka, a nije bilo ni transparentno. Treba stati, sjesti s Amerikancima i odlučiti se s SAD-om da li polovna ili, još bolje, nova platforma F-16”, reka je Kotromanović.

“Prošle godine kad smo dobili ponudu Amerikanaca pisalo je da će Amerikanci vršiti modernizaciju 600 svojih F-16. Razmišljao sam zašto idemo na Barake. Ne razumijem zašto se forsirala kupovina u Izraelu”, zaključio je bovši ministar obrane.

Komentiraj