KOSTIĆ “Najskuplja srpska riječ je budućnost, ne Kosovo”

EPA/DJORDJE SAVIC

Najskuplja srpska riječ je budućnost, a ne Kosovo, izjavio je u intervjuu predsjednik Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) Vladimir Kostić i upozorio da na Kosovu “između dviju etničkih cjelina postoji jedna “strašna mržnja, koju sutra neće spriječiti ni granice”.

Napominjući kako govori u osobno ime, kao pojedinac, a ne u ime SANU-a, akademik Kostić je u serijalu Kvaka 23 agencije FoNet rekao i da “ne razumije što točno znači razgraničenje” – pojam kojim je prethodnih dana srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavljivao jedno od mogućnih rješenja kosovskog problema.

Kostić je postavio retoričko pitanje “kako je odjednom ‘razgraničenje’, koje je spomenuto usput, u govoru prilikom jednog svečanog otvaranja, postalo temom o kojoj se razvijaju nove teorije i objašnjenja i što bi to zaista moglo značiti”.

On je upozorio na mogućnost sukoba ako se srpska i albanska zajednica uzajamno ne prihvate. Ukoliko dvije zajednice, Srbi i Albanci, “u progresivnom smislu ne prihvate jedni druge, i sa ovim i bez tih granica, rat će se dogoditi”, upozorio je Kostić, naglašavajući kako ni Srbi ni njihovi susjedi “htjeli-ne htjeli, ne mogu ‘odveslati’ s ovih prostora”.

Kostić sugerira kako, osim granica, treba “uzeti u obzir čitav niz drugih elemenata”, pa i taj da “između dviju etničkih cjelina postoji jedna “strašna mržnja, koju sutra neće spriječiti ni granice”.

On kaže kako upravo zato rješenje problema podrazumijeva “ozbiljne elemente, poput kooperativnosti obiju strana, u smislu zajedničkih projekata – od zajedničke granice, možda i zajedničkog tržišta”, ali da u ovom trenutku ni na jednoj strani nema želje koja bi vodila u pravcu pomirenja prema približavanju stajališta i kompromisu.

Predsjednik SANU-a drži kako i Srbi i narod na Kosovu albanske etničke pripadnosti predstavljaju “samo korisne idiote u igrama moći velikih”.

Predsednik SANU-a je ukazao i na mogućnost “meke izolacije” onih koji se suprotstave “ekskluzivnostima” da se na Balkanu ništa ne mijenja.

Međunarodna zajednica ne dopušta “neku vrstu ozbiljnijeg razgovora, niti nešto što bi bila nova konferencija na kojoj bi se po novim principima razgovaralo o tome kako prekomponirati, ne mape, nego suštinu Balkana”, rekao je Kostić u intervjuu agenciji FoNet.

Uz podsjećanje da je svojedobno Europska unija, isključivo iz svoje političke konjunkture, primila u članstvo one “koji nisu ispunili ni početne zadatke”, Kostić je nazvao “karikaturalnim” da “oni koji su prešli sve Rubikone govore danas o principijelnosti”.

Komentiraj