Kosovski parlament održao je u četvrtak inauguracijsku sjednicu nakon lipanjskih izbora, ali na njoj nije izabran predsjednik niti su poduzeti koraci prema formiranju nove vlade, te je verificiranjem mandata zastupnika sjednica zaključena, bez novog datuma njezina nastavka.

Kako su javile agencije, već uoči sjednice bilo je jasno da nijedna koalicija ili stranka nema većinu potrebnu za izbor novog predsjednika parlamenta. Kosovski parlament ima 120 zastupnika, a za izbor predsjednika potreban je 61 glas.

Velika PAN koalicija Alijanse za budućnost Kosova, Demokratske partije Kosova i Inicijative za budućnost Kosova osvojila je 11. lipnja 39 mjesta što nije bilo dovoljno za izbor predsjednika skupštine kao ni za formiranje nove vlade.

Pokret Samoopredjeljenje koji je samostalno izašao na izbore osvojio je 32 mjesta, a stranke druge po veličini koalicije okupljene oko Demokratskog saveza Kosova osvojile su 30 mjesta.

Izbor predsjednika parlamenta smatra se testom sposobnosti PAN koalicije da formira novu vladu, sa svojim kandidatom za premijera Ramushom Haradinajem.

Bilo tko bude izabran za premijera morat će se prije svega uhvatiti ukoštac sa nezaposlenošću koja dostiže 30 posto, te popraviti odnose s kosovskim susjedima, posebno sa Srbijom, o čemu ovisi i približavanje Europskoj uniji.

Komentiraj