Kosovski MVP pozvao građane da izbjegavaju putovanje kroz Srbiju

Kosovsko Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) pozvalo je u petak sve građane koji žive na Kosovu ili van granica, da privremeno izbjegavaju putovanje kroz Srbiju ili da pokažu “oprez i razboritost”, ako ipak moraju putovati preko Srbije.

Poziv je, kako se navodi, uslijedio kao “rezultat stalnih uhićenja građana Kosova” i “uvijek u fiktivnim okolnostima”, navedeno u priopćenju kosovskoga MVP-a, koje u petak navečer prenose beogradski elektronički mediji.

Kosovski MVP navodi kako Srbija više ne osigurava minimalnu sigurnost za fizički i pravni integritet građana Kosova i članova njihovih obitelji.

“Shodno tome, Ministarstvo vanjskih poslova i sve institucije zemlje su pozvale i nastavljaju pozivati institucije Europske unije da se onemogući takvo ponašanje (Srbije), ali nažalost do sada nije bilo nikakvog efekta”, kaže se u priopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije zasad se nije očitovalo o pozivu kosovskog MVP-a.

Napeti odnosi Beograda i Prištine ovog su tjedna dodatno zakomplicirani akcijom kosovske policije i nizom uhićenja na sjeveru Kosova, većinski naseljenim Srbima, što je Beograd okarakterizirao zastrašivanjem i pritiskom na Srbe da se isele.

Komentiraj